Rozgrzewający napój z kurkumą to zaskakująco smaczny i jednocześnie zdrowy napój. Zapraszam
Każdy ze składników napoju ma super właściwości, które dają nam odporność i przeciwdziałają przeziębieniom. Poniżej zebrałam najważniejsze właściwości, które są szczególnie ważne dla nas w okresie jesienno-zimowym:
Właściwości kurkumy
m.in zapobiega infekcjom bakteryjnym , wirusowym i grzybiczym; wzmacnia odporność; przeciwdziała problemom trawiennym;
Właściwości imbiru
m.in.: leczy przeziębienia – działa przeciwzapalnie; polepsza krążenie krwi (rozgrzewa); ułatwia trawienie; ma właściwości odkażające; łagodzi młdłości
Właściwości cytryny
m.in. wspiera odporność; łagodzi przebieg infekcji ; pobudza procesy trawienne; zawiera wit.C
Właściwości miodu
bardzo m.in.: właściwości antybiotyczne; działa przeciwzapalnie i wykrztuśnie
Pieprz
wzmacnia wchłanianie kurkuminy (składnika który jest najcenniejszy w kurkumie); przyspiesza metabolizm; zwiększa ciepłotę ciała; działa przeciwgorączkowo; działa odkażająco i przeciwzapalnie
Rozgrzewający napój z kurkumy jest także bardzo zdrowym napojem i do tego smacznym. Polecam!
Proporcje napoju na 1 szklankę:
- sok z 1/2 cytryny (ok.30g)
- 1 duża łyżeczka miodu (ok.30g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru (ja korzystam z mielonego , ale może też być korzeń imbiru)
Wykonanie w Thermomix :
- sok z cytryny i miód w identycznych proporcjach wagowych
- dodajemy wszystkie składniki kurkumę, pieprz, imbir
- dodajemy ok. 200 g wody
- podgrzewamy tylko max. do 40 stopni Celsjusza, żeby miód nie stracił swoich właściwości – czas w zależności od ilości płynu -kilka minut – potrzeba osiągnąć maksymalną temperaturę
Thermomix jest idealny bo można w nim ustawić temperaturę. Jeżeli korzystasz z tradycyjnych urządzeń pamiętaj że woda musi być trochę cieplejsza od naszej temperatury ciała 36 ,6°C 🙂
Przepis do pobrania TU
Brak komentarzy