Dania obiadowe Kulinaria Warzywa

Greckie kotlety z cukinią ziołami i fetą

Greckie kotlety z cukinią ziołami i fetą ujęły mnie oryginalnym smakiem. Jestem wiernym fanem cukinii. Przygotowuję ją w różnych postaciach . Ostatnio zauważyłam na blogu Valerie tu link ciekawe kotleciki greckie o nazwie nie do wypowiedzenia po polsku. Przepis wydawał mi się idealny na letni obiad. I nie pomyliłam się – danie jest stworzone na upalne dni.

składniki:

  • 3 małe cukinie ok.800g
  • 2 cebule ok. 250g
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5-7 gałązek mięty świeżej
  • 1/3 pęczka pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 jajo
  • 180 g sera feta
  • 80 g mąki pszennej
  • 8 g soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
  • jogurt grecki
  • przyprawa tzatziki

Wykonanie:

  • Obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki i pokrojoną cukinię z solą posiekać w TM poz.4 przez 15s
  • posiekane warzywa wyłożyć do koszyczka na 1/2 h,aby później odcisnąć nadmiar wody
 
  • Odcisnąć posiekaną cukinię z cebulą w ściereczce (musimy usunąć nadmiar wody bo kotleciki się rozlecą)
  • miksujemy zioła (mięta, szczypiorek,koperek) z jajem poz.10; 12s
  • W misce ręcznie mieszamy odciśnięte warzywa z fetą ,mąką oraz z czarnym mielonym pieprzem
 
  • formujemy kotleciki i odkładamy je na papier do pieczenia, który jeszcze odrobinę osuszy nam kotlety
  • kotlety smażymy na oliwie z oliwek po obu stronach
  • Usmażone kotleciki podajemy z przyprawionym jogurtem greckim przyprawą tzatziki

Kolejna kartka do mojej książki kucharskiej:
 
przepis do pobrania TU

Zostaw komentarz

2 × 4 =