Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie
Żurek to typowa wielkanocna potrawa z tradycyjnymi dodatkami : z białą kiełbasą i jajem ugotowanym na twardo. Wybrałam urokliwe jaja przepiórcze i surową cienką białą kiełbasę.
Podaję przepis na żurek na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Zakwas trzeba przygotować 3-4 dni wcześniej.
Zakwas na żurek:
Składniki:
- 100 g mąki żytniej
- skórka chleba razowego
- 2 ząbki czosnku
- 390g (2 szkl ) ciepłej przegotowanej wody
Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub szklanego słoika zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Ja to wszystko mieszam przy pomocy trzepaczki.
Dodać skórkę chleba i zgniecione w prasce ząbki czosnku.
Odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce. U mnie stoi na parapecie nad kaloryferem. Kamionkę lub słoik trzeba przykryć bawełnianą tkaniną (może to być podwójnie złożona gaza). Zakwas żuru jest już ukiszony jak czujemy charakterystyczny zapach i kwaśny smak.
Składniki na żurek:
- 2 szklanki zakwasu
- 300 g białej kiełbasy
- 50 g wędzonego boczku
- jaja przepiórcze
- 1 cebula ok. 100 g
- 2 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku (1 jeżeli chcesz żeby żur był delikatniejszy)
- 1/2 szklanki śmietany 22%
- 2 łyżki naturalnej wegety
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 2 łyżki majeranku
- sól
- pieprz
Wykonanie w thermomix:
- Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek zgnieść praską – do naczynia poz.5 na 10s
- Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz 1/5 łyżeczki , ziele angielskie, liść laurowy
- 1 łyżka naturalnej wegety
- Wlać 900 g wody (ok.4 szkl )
- 50 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- namoczone wcześniej i pokrojone w paski grzyby
- do koszyczka włożyć nakłutą białą kiełbasę
Wstawić thermomix na 25 min. poz.1 obroty wsteczne, temp. 100oC. Po tym trzeba wyjąć koszyk z kiełbaską – po pokrojeniu kiełbasa wędruje ponownie do naczynia.
Baranki z cukru pudru w otoczeniu świątecznych koronek i przepiórczych jaj |
Do zdjęć wykorzystałam : serwetki i dodatki: e-obrus.pl :
serwetka ręcznie robiona fi 36 |
Serwetka wykończona ręcznie robioną koronką |
Brak komentarzy