Tort zielono-czarny w paski. Chciałam uzyskać oryginalny efekt przez kolor i formę i oczywiście smak. Wszystko się udało i walory smakowe i wizualne.
Tort jest składnikiem ciasta biszkoptowego i bitej śmietany.
Składniki na biszkopt czarny:
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- czarny barwnik spożywczy (ja użyłam żelowego )
Wykonanie w thermomix-ie
- Ubić pianę z 5 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 min poz.4 (odłożyć pianę do naczynia- dodamy ją na końcu)
- następnie ubijając dalej dodawać kolejno 5 łyżek cukru
- ucierając dodawać żółtka po jednym
- ciągle bez wyłączania urządzenia dodać 5 łyżek mąki pszennej
- i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- dodać ubitą pianę – delikatnie wymieszać łopatką
Cały proces robienia biszkoptu przy pomocy motylka to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku.
- 10 jaj
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zielony barwnik spożywczy (ja użyłam żelowego w kolorze zieleń miętowa )
Ubicie piany z założonym motylkiem na noże – czas ok.3,5 min; poz.4 . Po ubiciu piany zdjęłam motylek kolejne składniki wrzucałam kolejno jak wyżej. Tym razem biszkopt trzeba upiec jak najcieniej na dwóch płaskich blaszkach. Czas pieczenia to ok.15 min; temp. 175 o C.
Poncz do nasączenia biszkoptu zielonego i czarnego :
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- śmietan fix dr.oetker 4 szt
- cukier wanilinowy 16g
Wykonanie :
Do zdjęć wykorzystałam serwetki i koszyczki ze sklepu internetowego e-obrus.pl
szklana patera polszklo.pl
Brak komentarzy