Dania obiadowe Wszystkie przepisy

Rozgrzewająca Kwaśnica góralska.

Już wydawało mi się,że umiem ugotować oryginalną rozgrzewającą zupę jaką jest kwaśnica góralska. Tak myślałam dopóki nie zjadłam przepysznej kwaśnicy w pięknej nowiutkiej restauracji Magdy Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej.  Bez zastanowienia wyrzucam z mojego bloga starą wersję kwaśnicy – oto new one:

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g boczku wędzonego
  • 400 g wędzonych żeberek 
  • 300 g kapusty kiszonej (delikatnie przepłukana)
  • 40 g pietruszki
  • 40 g selera
  • 30 g marchwi
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki naturalnej „vegety”
  • 500 g ziemniaków -ugotowane oddzielnie w garnku

Przepis na wykonanie w Thermomix:

  1. cebulę i czosnek posiekałam w TM poz.5 ; 2 sekundy
  2. dodaję warzywa:pietruszkę, seler, marchew poz.5 ; 2 sek
  3. w koszyku układam kawałki wędzonych żeberek
  4. dodaję przyprawy oprócz majeranku plus ok. 1000 g gotującej wody
  5. gotuję całość ok.30 min poz.1( obroty wsteczne); 100oC
  6. dokładam kwaszoną kapustę uzupełniam gotującą wodą aby było pełno
  7. dorzucam majeranek
  8. gotuję jeszcze ok.20 min poz.1; 100oC
  9. w oddzielnym garnku ugotowałam ziemniaki
  10. skwarki z wędzonego boczku smażę na patelni

 

 Trochę rozdrobnione ziemniaki posypałam skwarkami z boczku:



Dokładam ugotowany kawałek wędzonych żeberek:

Dopiero teraz zalewam całość zupą

 

 

 

 

Print przepis i składniki w PDF
Do zdjęć wykorzystałam serwetki z kolekcji FOLK w e-obrus.pl

1 komenatrz

  • Odpowiedz
    Hania
    7 marca 2017 o godzinie 10:26

    Zapowiada się pysznie, aż mi ochoty narobiłaś na kwaśnicę 😀

  • Zostaw komentarz