Nakrycie stołu Słodkości Thermomix Wielkanoc Wszystkie przepisy Wypieki

Inspiracje wielkanocne kolorowo folkowo

Dziś pokazuję inspirację nakrycia stołu wielkanocnego z folkowymi elementami.  Po szarości zimy i wszystkich smutnych zestawień czas na wyraziste żywe kolory. Talerzyki mają zdobienie wzorem kaszubskim, natomiast chusta góralska posłużyła za kolorową nakładkę. Regiony Polski różne, ale koncepcja kolorystyczna pasuje 🙂 

Chusty góralskie znajdziecie w TU

Ulubione ciasto czekoladowe moich dzieci upiekłam w formie baby wielkanocnej. Po upieczeniu ciasta wstawiłam w środek mały szklany wazonik , aby mogły tam przetrwać żywe kwiaty.

Bardzo polecam jaja przepiórcze jako ozdobę. Skorupki tych jaj mają piękne naturalne cętki i do tego cudownie chłoną barwnik spożywczy. Po farbowaniu natarłam  je oliwą, aby błyszczały.

Inspiracje wielkanocne z wykorzystaniem tych maleńkich pisanek.

Biała serwetka z pawim piórem i przepiórczymi jajami

Pokażę kilka prostych sposobów na odmienienie tradycyjnych białych serwetek tekstylnych przy pomocy kolorowych serwetek jednorazowych:

1.inspiracja na zielono

2.inspiracja na żółto

Mam słabość do takich detali ceramicznych, tu pojemniki na sól i pieprz:

3.inspiracja na różowo

4. na ciemno zielono

Ta sama bawełniana serwetka w kolorze białym może mieć wiele wcieleń. Zawsze dobrze mieć taki basic, który posłuży na lata 🙂

Lubię szukać nietypowych form dla ulubionych dań mojej rodziny. Sałatka jarzynowa podana jako tort – na świątecznym stole : piękna i pyszna.

Cytrynowiec to ciasto, które pieczemy w mojej rodzinie już w trzecim pokoleniu. Przepis znajdziecie TU. To ciasto wykonywałam w przeróżnych formach.

Jako wielkanocna baba:

więcej o tym możesz poczytać TU

Jako babeczki TU LINK

W ubiegłym roku cytrynowiec był mazurkiem. Nie przepadam za tradycyjnymi bardzo słodkimi mazurkami. Ten mazurek z cytrynowca był pyszny i piękny.

Ciasto upiekłam według przepisu TU LINK na dużej blaszce , żeby było dość niskie (bardziej mazurkowe). Odkroiłam rogi, aby nabrało kształtu jaja:

Nałożyłam warstwę bitej śmietany a następnie poukładałam owoce. Na koniec wszystko przykryłam tężejącą galaretką. Dzieci były zachwycone! Oczywiście to ciasto było przebojem.

Życzę dobrze zorganizowanych przygotowań do świąt, aby nie były umęczeniem tylko przyjemnością!

P.S. Polecam:

Co włożyć do Święconki? Symbolika zawartości Święconki

 

 

 

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz