Czy lubicie ciasto cytrynowe? Ja bardzo. Często korzystam z mojego rodzinnego przepisu na cytrynowiec. Pisałam o babie cytrynowej TU. Dziś będzie o babeczkach z cytrynowego ciasta.
Wymyśliłam dodatkową ozdobę babeczek w postaci drobnych ciasteczek z tego samego ciasta na patyczkach z formy silikonowej Tchibo :
Zakupiłam wiosenne papilotki na babeczki żółte i zielone w kropeczki.
Po upieczeniu babeczki w papierowych osłonkach swobodnie wychodzą z formy
Wszystko obficie polukrowałam cytrynowym lukrem. I są kolorowe wiosenne babeczki. Idealne na Wielkanoc!
Achat Clopilet (Plavix) en Ligne sans Ordonnance , 'trebuchet’ , 'verdana’ , sans-serif; font-size: 13.2px; line-height: 18.48px;”>Składniki :
- 250 g cukru =150 g+100 g
- 5 jaj
- 1,5 cytryny
- 125 g masła
- 125 g margaryny np.Kasia
- 210 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (2 czubate łyżeczki )
Sposób wykonania:
1.Ciasto cytrynowe zaczynam od mielenia cukru na puder – czas: 30 s obroty poz.10.
Puder przesypuję do 2 naczyń 150 g pójdzie do ciasta a 100 g do lukru.
2.Teraz czas na ubicie piany z 5 białek czas: 2,5 min , obroty poz.4 . Żółtka dzielę na 2 naczynia: 4 żółtka pójdą do ciasta a 1 do lukru.
3.Pora na na utarcie cytryny włącznie ze skórką. Cytrynę wcześniej myję letnią wodą, później sparzam wrzątkiem, następnie kroję ją w plastry, żeby łatwiej było wyjąć wszystkie pestki.
5.Do masy dodaję masło i margarynę; 30 s poz.6
6.Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia ucieram ok.40s obroty 6
7.Zdejmuję urządzenie z silnika , dodaję ubitą wcześniej pianę z białek i łopatką mieszam z ciastem.
9.Babeczki piekę ok.1/2 godz. temp. 175oC ( każdy piekarnik może być inny-sprawdź przy pomocy patyczka czas pieczenia)
Przepis na lukier cytrynowy do smarowania babeczek:
1.1 żółtko
2.1/2 soku z cytyny
3. 100 g cukru pudru
Thermomix ustawiam: czas 2 min. ; temp.37oC ; poz.4. Lukier musi być gęsty i lepki, jeżeli taki nie jest dodaję cukru pudru. Lukier nakładam bardzo praktycznym pędzlem z silikonowymi „włóknami”, który niekłopotliwie się myje. Małe ciasteczka z formy zanurzyłam w lukrze.
2 komentarze
Agata Murawska
20 marca 2016 o godzinie 09:03Oj chyba muszę wypróbować, bo prezentują się wyśmienicie:)
Pozdrawiam serdecznie.
Alicja K w krainie..
20 marca 2016 o godzinie 09:31Moje dzieci nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez Cytrynowca w formie tych babeczek lub baby lub po prostu ciasta. Forma nie jest ważna ważny jest smak 🙂 Wszystkiego dobrego Agato na święta!