Dania obiadowe Kulinaria

Żurek na zakwasie – tradycyjny wielkanocny

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie

Żurek to typowa wielkanocna potrawa z  tradycyjnymi dodatkami : z białą kiełbasą i jajem ugotowanym na twardo. Wybrałam urokliwe jaja przepiórcze i surową cienką białą kiełbasę.

Podaję przepis na żurek na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Zakwas trzeba przygotować 3-4 dni wcześniej.

Zakwas na żurek:

Składniki:

  • 100 g mąki żytniej
  • skórka chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 390g (2 szkl ) ciepłej przegotowanej wody

 

Mąkę wsypać do kamiennego garnka lub szklanego słoika zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Ja to wszystko mieszam przy pomocy trzepaczki.
Dodać skórkę chleba i zgniecione w prasce ząbki czosnku.
Odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce. U mnie stoi na parapecie nad kaloryferem. Kamionkę lub słoik trzeba przykryć bawełnianą tkaniną (może to być podwójnie złożona gaza). Zakwas żuru jest już ukiszony jak czujemy charakterystyczny zapach i kwaśny smak.

Składniki na żurek:

 

  • 2 szklanki zakwasu
  • 300 g białej kiełbasy
  • 50 g wędzonego boczku
  • jaja przepiórcze
  • 1 cebula ok. 100 g
  • 2 suszone grzyby
  • 2 ząbki czosnku (1 jeżeli chcesz żeby żur był delikatniejszy)
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 2 łyżki naturalnej wegety
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Wykonanie w thermomix:

  1. Cebulę pokroić na ćwiartki, czosnek zgnieść praską – do naczynia poz.5 na 10s
  2. Dodać 1/2 łyżeczki soli, pieprz 1/5 łyżeczki , ziele angielskie, liść laurowy
  3. 1 łyżka naturalnej wegety
  4. Wlać 900 g wody (ok.4 szkl )
  5. 50 g pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  6. namoczone wcześniej i pokrojone w paski grzyby
  7. do koszyczka włożyć nakłutą białą kiełbasę

Wstawić thermomix na 25 min. poz.1 obroty wsteczne, temp. 100oC. Po tym trzeba wyjąć koszyk z kiełbaską – po pokrojeniu kiełbasa wędruje ponownie do naczynia.

     8.Dodajemy 2 łyżki majeranku
     9.Wlewamy wcześniej przygotowany zakwas
Wstawiamy ponownie zupę do zagotowania ok.7 min poz.1 ; obroty wsteczne; poz. Varoma
Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodać gotującej wody.
Do nalanego do miseczek żurku dodajemy ugotowane i pokrojone jaja.
Kwitnąca leszczyna i koronkowe dodatki to oznaki wiosny która zapowiada Wielkanoc.
Baranki z cukru pudru w otoczeniu świątecznych koronek i przepiórczych jaj

Do zdjęć wykorzystałam :  serwetki i dodatki: e-obrus.pl :  

serwetka ręcznie robiona fi 36 
Serwetka wykończona ręcznie robioną koronką

Zostaw komentarz

fifteen − 8 =