Roladki warzywne: grillowana cukinia ze szpinakiem to jedno z wegańskich dań mojego autorstwa. Moja córka namówiła mnie na dietę a właściwie post dr Dąbrowskiej. Mam jej książkę w domu „Przywracać zdrowie żywieniem” od lat – teraz dieta stała się modna. Dania warzywne są pyszne i po kilku dniach postu nawet sycące. Korzystamy z gotowych przepisów i robimy eksperymenty w kuchni. Szpinak z cukinią to właśnie taki eksperyment 🙂
Mój ulubiony szpinak i moja ulubiona cukinia stanowią smakowity komplet we wspólnym zestawie. Jest tylko jeden warunek danie nie może być mdłe. Moje roladki są delikatnie pikantne.
Mój ulubiony szpinak i moja ulubiona cukinia stanowią smakowity komplet we wspólnym zestawie. Jest tylko jeden warunek danie nie może być mdłe. Moje roladki są delikatnie pikantne.
Składniki:
- 4 cukinie
- szpinak (wykorzystałam mrożony 2 opakowania po 450g)
- 6 ząbków czosnku
- 1 czubata łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki wegety naturalnej – link do przepisu TU
- papryka ostra
- sól
Przepis wykonania:
1. Cukinię pokroiłam na plastry grubości ok. 4mm
2. Grillowana po obu stronach
3.Na niezbyt gorącą patelnię Zepter wrzuciłam zgnieciony czosnek (nie musi być Zepter – może być zwykła patelnia)
4. Po chwili podlałam czosnek wodą
5. Dodałam do niego 2 łyżki mojej naturalnej wegety
6.Wyłożyłam zamrożony szpinak w liściach, przykryłam patelnię pokrywą
6.Wyłożyłam zamrożony szpinak w liściach, przykryłam patelnię pokrywą
7. Po chwili szpinak się rozmroził – dodałam 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej
8. Zdjęłam przykrywę i smażyłam odparowując wodę
9. Plastry ugrillowanej cukinii posypałam ostrą papryką i bardzo delikatnie solą
10. Na plastry cukinii ułożyłam duszony szpinak
11. Zwinęłam roladki
Roladki warzywne: grillowana cukinia ze szpinakiem
Polecam Smacznego!
Brak komentarzy