Dania obiadowe Kulinaria Warzywa

Roladki warzywne: grillowana cukinia ze szpinakiem wegańska

cukinia szpinak
Roladki warzywne: grillowana cukinia ze szpinakiem to jedno z wegańskich dań mojego autorstwa. Moja córka namówiła mnie na dietę a właściwie post dr Dąbrowskiej. Mam jej książkę w domu „Przywracać zdrowie żywieniem” od lat – teraz dieta stała się modna. Dania warzywne są pyszne i po kilku dniach postu nawet sycące. Korzystamy z gotowych przepisów i robimy eksperymenty w kuchni. Szpinak z cukinią to właśnie taki eksperyment 🙂
Mój ulubiony szpinak i moja ulubiona cukinia stanowią smakowity komplet we wspólnym zestawie. Jest tylko jeden warunek danie nie może być mdłe. Moje roladki są delikatnie pikantne.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • szpinak (wykorzystałam mrożony 2 opakowania po 450g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czubata łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki wegety naturalnej – link do przepisu TU
  • papryka ostra
  • sól

Przepis wykonania:

1. Cukinię pokroiłam na plastry grubości ok. 4mm
2. Grillowana po obu stronach

3.Na niezbyt gorącą patelnię Zepter wrzuciłam zgnieciony czosnek (nie musi być Zepter – może być zwykła patelnia)

4. Po chwili podlałam czosnek wodą

5. Dodałam do niego 2 łyżki mojej naturalnej wegety
6.Wyłożyłam zamrożony szpinak w liściach, przykryłam patelnię pokrywą
7. Po chwili szpinak się rozmroził – dodałam 1 łyżeczkę gałki muszkatałowej
8. Zdjęłam przykrywę i smażyłam odparowując wodę
9. Plastry ugrillowanej cukinii posypałam ostrą papryką i bardzo delikatnie solą
10. Na plastry cukinii ułożyłam duszony szpinak
11. Zwinęłam roladki
Roladki warzywne: grillowana cukinia ze szpinakiem

 

Polecam Smacznego!

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

fifteen + 10 =