Tarta z rabarbarem powstała bardzo spontanicznie z inspiracji Doroty tu link co prawda z innym ułożeniem rabarbaru. Pomyślałam jak Dorocie smakuje kwaśny rabarbar w cieście to ja też to muszę zrobić!
Witam na nowej stronie mojego bloga:) Żegnam się ze stroną http://alicjakwkrainie.blogspot.com/ wszystkie nowe wpisy będą miały adres www.zapraszamdostolu.pl. Nowa nazwa to mój styl mniej ekspozycji siebie – większa uwaga na to co lubię.
Przepis na tartę przerobiłam z moich ulubionych ciasteczek owsianych tu link
Rabarbar jest bardzo kwaśny trochę się obawiałam, aby ciasto w jego towarzystwie nie było także kwaśne. Dodałam cukru trzcinowego, aby złagodzić smak rabarbaru. Efekt jest super bardzo mi odpowiada tarta na bazie ciasta z płatków owsianych z kwaskowatym rabarbarem.
Składniki na tartę z rabarbarem
- 250g płatków owsianych górskich
- 1/4 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 75 g masła
- 150 g miodu (lubię delikatny rzepakowy)
- 50 g kwaskowatego dżemu (ja używam z pigwy)
- cukier trzcinowy ok. 2 łyżek
- ok. 250g rabarbaru
Wykonanie w thermomix
- płatki owsiane zmielić poz.10 ok.1.min
- sodę, miód, masło, cynamon 1 min poz.Interwał
- dodać dżem 30 s Interwał
- piekłam tartę w 180oC przez ok. 30 min
Zrobiłam jeszcze szybszą wersję tego ciasta . Ciasto podzieliłam na 2 części . w foremce prostokątnej na pierwszej warstwie ciasta położyłam laski rabarbaru i przykryłam je druga warstwą ciasta. Efekt także ładny – smak ten sam co przy tarcie:)
do zdjęć wykorzystałam piękny drukowany obrus z e-obrus.pl link
10 komentarzy
Mmalena
28 maja 2017 o godzinie 10:39Rabarbar jest pyszny. Kompot z rabarbaru to taki mój smak dzieciństwa. 🙂 Tarta wygląda super – szczególnie te okręgi z rabarbaru. Mniam 🙂
Gleam Oblivion
28 maja 2017 o godzinie 10:45Wygląda przepysznie. Muszę wypróbować. Mój małz uwielbia ciasto z rabarbarem. Choć i ja również nim nie pogardzę.
Aga
28 maja 2017 o godzinie 11:20Przepyszna tarta, apetyczne zdjęcia 🙂 Pozdrawiam 🙂
Konceptualnik
28 maja 2017 o godzinie 22:19Uwielbiam rabarbar! 🙂 nawet sam z cukrem 🙂
Daria | bezgrzesznarozpusta.pl
6 czerwca 2017 o godzinie 17:01Uwielbiam rabarbar <3
Elżbieta Manuiło
6 czerwca 2017 o godzinie 17:07Uwielbiam takie nadzienie, a jeszcze zdrowe, super!
Tatiana
6 czerwca 2017 o godzinie 21:12Ale ciekawe ułożenie rabarbaru- ja zawsze kroje na kawałki 2-3cm i gesto upycham na ciescie.
Ciekawe ze ciasto bez jajek….chyba miod wszystko wiaże…
Alicja K.
7 czerwca 2017 o godzinie 08:06To ciasto wychodzi bardzo kruche. Może rzeczywiście to dzięki miodowi się nie rozpada 🙂
voncologne
25 czerwca 2017 o godzinie 18:03Kurcze, ale dawno mnie tu nie było! A tutaj takie nowości! Powiem Ci, że mi tam rabarbar w ciastach smakuje… W tym roku powtarzałam tą zakręconą tartę parę razy. Szkoda, że już po sezonie na te kwaśne łodygi, bo robiłabym to ciasto przez cały rok….
Alicja K.
25 czerwca 2017 o godzinie 20:00Mnie też dawno tu nie było:) Twoje zdjęcia ciast z rabarbarem na mnie zadziałały. Mogę się zapisać do kubu rabarbarowego 🙂