Na każdym przyjęciu, gdzie są dzieci w pierwszej kolejności znikają babeczki. Obowiązkowe są na I Komunii ! Poza tym babeczki to rewelacyjny element dekoracyjny- szczególnie w odpowiednio dobranych papilotkach. Jest z nimi niestety jeden problem: są bardzo pracochłonne w wykonaniu. Dlatego wykombinowałam wersję oszczędzającą czas prosty krem budyniowy i gotowe korpusiki ze słodkiego kruchego ciasta 🙂 Sprawdziłam kilka firm, które je produkują i najjjjlepsze są z Krakowa. Polecam:babeczki
Do babeczek dodaję:
- dżem kwaskowy (np. czarna porzeczka lub morela)
- krem budyniowy
- owoce
- galaretkę malinową do polania owoców (dodaję mniej niż połowę zalecanej wody)
Na spód kruchej babeczki wkładam odrobinę dżemu. Korzystam z moich przetworów – są w nich tylko owoce i kontrolowana ilość cukru. Pisałam o ich przygotowaniu TU . Następnie sporo kremu budyniowego, w który wtykam owoce.
Składniki na krem budyniowy
- 2 budynie śmietankowe
- 1/3 szkl cukru (80g)
- margaryna Kasia
- 3 szkl mleka
- cukier wanilinowy
Przepis na krem budyniowy:
Budynie gotuję z mlekiem i 1/3 szkl cukru
Po wystygnięciu miksuję z margaryną Kasią na jednolitą masą
Najbardziej są zaskakujące owoce niesezonowe w babeczkach. Te babeczki szykuję na początku maja a owoce jak ja to mówię trochę plastikowe , ale jakie oryginalne nowalijki 🙂 Można wykorzystać owoce z puszek i oczywiście owoce sezonowe. Na koniec polewam owoce tężejącą galaretką. Najczęściej korzystam z malinowej.
Jestem pewna,że nikt się im dziś nie oprze, a przygotowałam je na akcję charytatywną 🙂
6 komentarzy
Eliza Art
10 maja 2016 o godzinie 13:50Babeczki wyglądają smakowicie, już zapisałam przepis. Dziękuję. Skorzystam, bowiem niebawem moje święto- Dzień matki i urodziny. Dzieciaki się zjadą z wnuczkami, a one uwielbiają takie pyszności.
Pozdrawiam cieplutko
Alicja K w krainie..
10 maja 2016 o godzinie 14:06Dziękuję Elu za odwiedziny. Pozdrawiam
Agata Murawska
11 maja 2016 o godzinie 10:03Tak, jestem pewna , że takim babeczkom jest ciężko się oprzeć:) Wyglądają pięknie i zapewne smakują wybornie. Dziękuję za polecenie ciasteczek, będę miała je na uwadze. A gdzie można je kupić?
Pozdrawiam ciepło i serdecznie.
Alicja K w krainie..
12 maja 2016 o godzinie 06:07Korpusy kupuję na giełdzie spożywczej na ul.Chełmźyńskiej. Podobno są w Makro i e- sklepie: http://ciasteczkazkrakowa.home.pl/shopn/16-kruche-korpusy
Pozdrawiam
ania
4 lipca 2016 o godzinie 06:29Ja też uwielbiam jeść i robić babeczki, są hitem na każdej imprezie:) Również korzystam z gotowych korpusów zakupionych w lokalnej piekarni:)
Alicja K w krainie..
4 lipca 2016 o godzinie 15:21Przyznam się szczerze,że nie sprawdzałam w swojej miejscowej piekarni – dzięki Tobie muszę to zweryfikować bo uwielbiam zakupy lokalne. Pozdrawiam serdecznie