Moja najmłodsza córeczka obchodzi drugie urodziny. Znalazłam intrygujący przepis na ciasto
Smerfetka na blogu : link
tak smakowity widok zauważyłam u Berniki |
Podobnie jak Bernika nie przepadam za sztucznymi barwnikami i ciastami warstwowymi (głównie za poświęcony im czas) , ale trzeba przyznać ,że nietypowe kolory przykuwają uwagę. Dołożyłam owoców (mrożonych) co w środku zimy jest także oryginalne a przede wszystkim „podkręciłam” kształt ciasta. Postanowiłam skorzystać z przepisu Berniki bez żadnych prób – po przejrzeniu jej bloga postanowiłam jej zaufać. Jedyna różnica to wykonanie w Thermomix-ie.
składniki:
biszkopt – warstwa pierwsza:
- 5 jaj
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa druga:
- 1 litr mleka
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 1 galaretka niebieska
- 1 paczka delicji
warstwa trzecia:
- 1/2 litra śmietany kremówki 36%
- 2 galaretki szafirowe (rozmieszane w 1 szl wody)
warstwa czwarta:
- 2 galaretki niebieskie (rozmieszane w 1/2 l wody)
- maliny
- jeżyny
- ozdoby czekoladowe w kształcie serduszek
- ananasy z puszki
- brzoskwinie z puszki
Wykonanie:
1.Warstwa pierwsza biszkopt
- ubić pianę z 5 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 min poz.4
- następnie ubijając dalej dodawać kolejno 5 łyżek cukru
- nadal ucierając dodawać żółtka po jednym
- nadal bez wyłączania urządzenia dodać 5 łyżek mąki pszennej
- i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Cały proces robienia biszkoptu to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku. Rewelacja – bezproblemowy biszkopt!
2.Warstwa druga – masa budyniowa
3.Warstwa trzecia – krem z bitej śmietany
Wszystko oblane tężejącą niebieską galaretką (rozmieszane w 1/2 l wody). Wykorzystałam mrożone jeżyny, maliny, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki. Na zdjęciu widać jak je ułożyłam. Tak pracowicie wykonany tort powinien odczekać w lodówce najlepiej noc.
5.Końcowe przygotowanie
2. Biszkopt „odcięłam” od szklanej części tortownicy grubą nicią
3.Przełożyłam połowę ciasta – rozkrojonym bokiem do brzegu patery
et voila!! Tort motylek z owocami:
Wszystkie dodatki związane ze świętami Wielkanocnymi będą dostępne w najbliższych dniach w sklepie e-obrus.pl
tu jeszcze kilka inspiracji na niebiesko:
2 komentarze
Bernadeta
22 lutego 2015 o godzinie 08:46wyszedł super, śliczny. pozdrawiam.
Alicja K w krainie..
22 lutego 2015 o godzinie 08:48i pyszny 🙂