Lody dyniowe są pospolitym smakiem w USA. Mój brat, który mieszka za granicą często jada lody dyniowe to ulubiony smak lodów jego syna. U nas można znaleźć przeróżne smaki, ale nie dyniowe. Pomysł zrobienia lodów dyniowych przyszedł mi spontanicznie po dyskusji na Instagramie.
W ubiegłym roku pierwszy raz kupiłam dynię z pestkami bez łupin i oczywiście ten właśnie gatunek posadziłam w bieżącym roku we własnym ogródku. Jedyny mankament to kolor miąższu – ta dynia jest wyjątkowo blada nie ma głębokiego pomarańczowego koloru.
Składniki na lody:
- ok. 300g zamrożonej dyni
- 1 pomarańcza
- 1 banan
- 150g śmietany kremówki
- 60g cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Upiekłam pokrojoną dynię: 180°C ok. 1 godz.
2.Po ostudzeniu wybrałam miąższ łyżką
3.Zamroziłam dynię w pojemnikach – lepiej to zrobić w małych kawałkach -łatwiej się miksuje
4.Obrałam pomarańczę jak jabłko , żeby pozbyć się białych gorzkich błon
5.Pokrojoną na kawałki pomarańczę też zamroziłam
6.
6. 60g cukru zmieliłam na puder w Thermomix : 15s poz.10
7. Dodałam zamrożone kawałki dyni i pomarańczy (drobne kawałki)- miksowałam wszystko ok.30s poz.8 do 10
8. Po zebraniu kopystką musu ze ścianek TM dodałam pokrojonego banana i włączyłam TM poz.6 na 6 s
9. Następnie wlałam śmietanę i miksowałam jeszcze ok.20-30s obroty 6
Lody miały niezłą konsystencję nadawały się do natychmiastowego serwowania. Były bardzo smaczne!
Bez dodawania śmietany też smakują super jest to pyszny sorbet. Niestety nie zrobiłam zdjęcia zbyt szybko zniknął 🙂
6 komentarzy
Barbara Wójcik
5 października 2016 o godzinie 09:23Pewnie pyszne, ale nie jestem fanką lodów.
Alicja K w krainie..
5 października 2016 o godzinie 16:48Moje dzieci uwielbiają lody i sobety, dlatego robimy je często.
Bea
27 października 2016 o godzinie 09:46Świetna propozycja na halloween 🙂 jakby tak jeszcze je ozdobić trochę na przykład pestkami z dyni albo laskami wanilii, to już w ogóle byłoby super!
pana_kotka
28 października 2016 o godzinie 10:31Do mojej sąsiadki w zeszłym roku na halloween przyszło parę dzieciaków w tym moja córka i jak wróciłą to właśnie opowiadała o super lodach które tam jedli. Poprosiłam później o przepis i faktycznie palce lizać 🙂 a z tymi ozdobami to też jest fajna sprawa tylko trzeba umieć odpowiednio dobrać dodatki do smaku lodów tak żeby się dobrze komponowały http://www.braciakoral.pl/blog/jesienne-dodatki-lodow tu jest parę fajnych wskazówek jak to robić 🙂 No i duuuużo punktów dla Ciebie za to że wspomniałaś o wersji bez śmietany – każdy wege czytelnik na pewno się ucieszy!
Alicja K w krainie..
28 października 2016 o godzinie 10:53Dzięki za komentarze i za linka do dodatków. Moje lody były mocno "sote". Nie jestem wege, ale coraz częściej zaczynam być 🙂 Serdecznie pozdrawiam
efca
26 listopada 2016 o godzinie 16:04Czy robiłaś już coś z tego bloga koral? Przeglądam go, jest dużo ciekawych pomysłów, tylko chciałam zapytać o sami i wykonanie, zanim się zabiorę 🙂