Ciasto owocowe bez glutenu bez laktozy i bez cukru to największe dla mnie wyzwanie kulinarne, które musiałam podjąć. Na urodziny mojej czteroletniej córeczki zaprosiłam dzieci z różnymi alergiami. Tort urodzinowy zrobił się prawdziwym wyzwaniem: musiał być bez glutenu, bez laktozy i bez cukru:)
Musiałam zrobić ciasto na próbę, ponieważ kompletnie nie znam tych tematów- na co dzień w moim domu nie ma potrzeby gotować, aż tak restrykcyjnie. Podjęłam wyzwanie – przepastny internet mi pomógł – wybrałam przepis na owocowy tort ze znanego mi już bloga kulinarnego (polecam) mojewypieki.com tu link. Musiałam w przepisie Beaty dodatkowo zamienić mąkę pszenną na bezglutenową i cukier na ksylitol. Wszystko wykonałam w thermomix-ie. Smak ciasta był zaskakująco dobry dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnych smaków. Szczerze dodam, że nie sądziłam że można zrobić coś tak dobrego z dziwnych dla mnie zamienników. Wszystko udało mi się kupić w sklepie Piotr i Paweł
Składniki na ciasto:
- 170g mąki bezglutenowej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 120g ksylitolu
- 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 30g oleju rzepakowego (w przyszłości zamienię na kokosowy)
- 1 szkl wody
- 1/2 soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
Składniki na krem:
- 200g schłodzonej śmietanki kokosowej
- 110g dżemu malinowego (własnej produkcji) – lepsze są owoce
- galaretka malinowa
- 250ml wody do galaretki (1/2 z przepisu na opakowaniu)
- 1 szkl wody
- 1/2 soku z cytryny
- skórka cytryny tarta
- 1/2 łyżeczki sady oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g oleju rzepakowego
- 120g ksylitolu
- 60g mąki ziemiaczanej
- 170g mąki bezglutenowej
- całość mieszałam poz.4 , 20 sekund
- piekłam ok.50 min w 175 °C
- 200g schłodzonej śmietanki ubiłam w tm przy pomocy motylka poz.4 1 min
- powoli dodawałam dżem malinowy do śmietanki 110g
- dodałam też tężejącą galaretkę (wcześniej rozmieszaną w 250 ml wody)
Brak komentarzy