Kulinaria

Warzywa pieczone z oliwą i ziołami

Przyjaciółka mojej córki jest na diecie warzywnej- wygląda przepięknie schudła i jest pełna energii. Jej zdjęcia potraw na Instagramie (sprawdźcie sami LINK) zainspirowały mnie do upieczenia różnych warzyw. Przyznam się, że do tej pory nie lubiłam szparagów, ale te z przepisu Basi są przepyszne! Wszystkie warzywa są al dente.

Piekłam różne warzywa odkrywając później zaskakujące smaki.
cukinia marchew pieczarki papryka szparagi kalafior
szparagi buraki marchew seler

 

szparagi bataty papryka cukinia

 

Sos do pieczenia warzyw zrobiłam z moich ulubionych składników, które połączyłam w małej filiżance. 

 

Składniki i proporcje sosu:
  • oliwa z oliwek (przepadam za włoską) 1/3 filiżanki
  • łyżeczka naturalnej wegety  tu mój przepis
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku (zgnieciony w prasce)

Poszczególne warzywa w małej ilości sosu mieszałam w miseczce,żeby każdy kawałek warzywa był delikatnie „umazany” w sosie

Warzywa piekłam w temperaturze 180oC przez ok.50 min. Wstawiałam do zimnego piekarnika (bez termoobiegu)
Serdecznie polecam!

Zostaw komentarz

ten + three =