Majowa młoda pokrzywa to zdrowy składnik na napój. W moim domu wiosną wykorzystujemy walory pokrzywy. Ten parzący chwast poprawia trawienie, łagodzi stany zapalne i zaburzenia przewodu pokarmowego. Jest cennym źródłem żelaza, kojąco działa na skórę i włosy. Natomiast w towarzystwie mięty i cytryny jest pyszna!
Składniki:
- 3-4 gałązki młodej pokrzywy
- 3-5 gałązek mięty
- 1-2 cytryny bez pestek i skóry
- kostki lodu (1 opakowanie)
- 90 g cukru brązowego
- ok.1 l wody niegazowanej
Wykonanie w thermomix:
Wszystkie składniki i 1 miarka wody miksuję przez ok.1 min poz.10. Następnie powoli dolewam resztę wody – najlepiej na pokrywkę z założoną miarką,aby ściekała powoli. Napój cedzę przez sitko, aby był maksymalnie klarowny. Najlepiej wygląda i smakuje natychmiast po przygotowaniu.
Achat C-Lettre Pilules en Ligne sans Ordonnance , 'tahoma’ , 'verdana’ , 'helvetica’ , sans-serif;”>
Wykonanie jest błyskawiczne i tak samo spożycie. Taki świeży napój piją ze smakiem nawet maluchy oto dowód:
Dodam tylko, że nie zbieram pokrzyw przy ruchliwych drogach bo na pewno nie jest tam ekologiczna! Miętę hoduję w moim zielniku i jest bez żadnych „polepszaczy”.
Brak komentarzy