Przyjaciółka mojej córki jest na diecie warzywnej- wygląda przepięknie schudła i jest pełna energii. Jej zdjęcia potraw na Instagramie (sprawdźcie sami LINK) zainspirowały mnie do upieczenia różnych warzyw. Przyznam się, że do tej pory nie lubiłam szparagów, ale te z przepisu Basi są przepyszne! Wszystkie warzywa są al dente.
Piekłam różne warzywa odkrywając później zaskakujące smaki.
cukinia marchew pieczarki papryka szparagi kalafior |
szparagi buraki marchew seler |
szparagi bataty papryka cukinia |
Składniki i proporcje sosu:
- oliwa z oliwek (przepadam za włoską) 1/3 filiżanki
- łyżeczka naturalnej wegety tu mój przepis
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 3 ząbki czosnku (zgnieciony w prasce)
Poszczególne warzywa w małej ilości sosu mieszałam w miseczce,żeby każdy kawałek warzywa był delikatnie „umazany” w sosie
Warzywa piekłam w temperaturze 180oC przez ok.50 min. Wstawiałam do zimnego piekarnika (bez termoobiegu)
Serdecznie polecam!
1 komenatrz
Jana
9 lipca 2021 o godzinie 14:48Polecam tą oliwkę do warzyw.Zrobiłam na parze brokuły i cukinię. Rewelacja.Będę wykorzystywać ten patent do grilla i pieczenia.