Pyszna i lekka potrawa obiadowa!
składniki na potrawę:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- jajo
- 40 g płatków owsianych
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
- 2 łyżki naturalnej wegety
- cebula
- 2 cukinie
- kasza jaglana 130 g (ok.2/3 szkl)- można zamiennie ugotować ryż
Przepis dostosowałam do thermomix-a. Jeżeli nie posiadasz takowego upiecz cukinię w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ok.30 min temp. 180oC
Wykonanie:
- do Thermomix-a wrzucam obraną i przekrojoną na 4 cebulę siekam ją poz.6 ; ok. 3-4 sek.
- taruję wagę i dorzucam do posiekanej cebuli płatki owsiane w ilości ok.40g
- taruję wagę i dolewam ok. 150g ciepłej wody do namoczenia płatków
- mieszam ok.5 sekund poz.2 – odstawiam na chwilę,aby płatki wciągnęły wodę
- w dużej misce mieszam wszystkie składniki farszu:
- mięso
- surowe jajo
- namoczone w ciepłej wodzie płatki owsiane wraz z posiekaną cebulą
- przyprawy:sól, pieprz, naturalna wegetę (tu link ) (przypis dla Brata: nie musisz dodawać wegety! )
Cukinię umytą kroję na połówki i wydrążam nasiona przy pomocy łyżki tworząc miejsce na farsz z mięsa :
Nie myję urządzenia po siekaniu cebuli i moczeniu płatków ! Wlewam ok. 800 g wody i szykuję całość do gotowania:
Tworzę piramidę z elementów urządzenia:
- W dzbanku jest już woda
- w koszyczku przepłukana kasza jaglana
- w pierwszej części Varomy zmieściły się 3 połówki cukini
- na górnej przystawce Varomy 1 połówka
Całość wymaga ok. 25-30 min; temperatura gotowania poz. varoma; obroty poz.2.
Znalazłam takie piękne resume o kaszy jaglanej:
Tak przygotowana cukinia jest delikatnie chrupiąca a mięso dietetyczne i soczyste.
Smacznego!
pliki do pobrania w pdf:
PDF cukinia faszerowana
Brak komentarzy