Zapraszam do stołu

Jak dobrze, że jesteś! Kolorowa inspiracja na tort

Młodzi dziadkowie świętowali narodziny pierwszego wnuka. Zrobiłam z córką tort na tą okazję korzystając ze sprawdzonego przepisu na kolorowe ciasto tu KLIK były paski teraz przetrenowałam kratkę. Pomieszałyśmy biszkopty w dwóch  kolorach, aby ciasto było bardziej efektowne. Kombinacje dały super efekt. Popatrzcie sami:

 

 

Dokupiłam cukrowe buciki i pisak w żelu dr.Oetker w kolorze niebieskim do napisu na torcie.
Biszkopt niebieski i naturalny zrobiłyśmy w takich samych proporcjach. Różnicą w wykonaniu było dodanie barwnika niebieskiego dla uzyskania koloru.

Przepis na biszkopt:

  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • barwnik spożywczy do kontrastowego biszkoptu (w proszku )

Wykonanie (przepis na thermomix):

  • Ubić pianę z 10 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 -3,5 min poz.4 (odłożyć pianę do naczynia- dodamy ją na końcu)
  • wlać żółtka i wsypać 10 łyżek cukru  
  • ciągle bez wyłączania urządzenia mieszać dodając 10 łyżek mąki pszennej
  • i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodać ubitą pianę – delikatnie wymieszać łopatką

Cały proces robienia biszkoptu przy pomocy motylka to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku. 

Ciasto wylałam do formy ( fi 30) uszczelnionej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecze się przez ok.35-40 min w temp. 175o C. Odstawić do przestygnięcia.

Do przygotowania okrągłych szablonów wykorzystałyśmy papier do pieczenia oraz kuchenne okręgi: pokrywki i szklankę
Teraz najlepsze- instrukcja przygotowania „przekładańca”
Kolorowe biszkopty przekroiłyśmy w połowie a następnie wokół przymocowanych szablonów. Potrzebne były wykałaczki do przypięcia papierowych kółek oraz bardzo ostry nóż.

wymieszane koła i okręgi z ciasta

W połowie ciasta dodałyśmy warstwę dżemu z czarnej porzeczki, który świetnie komponuje się ze smakiem bitej śmietany i biszkoptu. Całość wysmarowałyśmy bitą śmietaną.
Przepis na bitą śmietanę:

  • 1,5 l śmietany 30%
  • cukier wanilinowy 32g
  • śmietan fix dr.oetker 5 szt
  1. schłodzoną śmietanę wlewamy do thermomix poz.4 ok. 2-3 min . Czas ubijania trzeba kontrolować bo w thermomix wystarczy 2-3 s i mamy już ubite masło.
  2. dodać cukier wanilinowy na początku ubijania
  3. śmietan fix pod koniec ubijania

Brak komentarzy

Zostaw komentarz