Młodzi dziadkowie świętowali narodziny pierwszego wnuka. Zrobiłam z córką tort na tą okazję korzystając ze sprawdzonego przepisu na kolorowe ciasto tu KLIK były paski teraz przetrenowałam kratkę. Pomieszałyśmy biszkopty w dwóch kolorach, aby ciasto było bardziej efektowne. Kombinacje dały super efekt. Popatrzcie sami:
Dokupiłam cukrowe buciki i pisak w żelu dr.Oetker w kolorze niebieskim do napisu na torcie.
Biszkopt niebieski i naturalny zrobiłyśmy w takich samych proporcjach. Różnicą w wykonaniu było dodanie barwnika niebieskiego dla uzyskania koloru.
Przepis na biszkopt:
- 10 jaj
- 10 łyżek cukru
- 10 łyżek mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczka proszku do pieczenia
- barwnik spożywczy do kontrastowego biszkoptu (w proszku )
Wykonanie (przepis na thermomix):
- Ubić pianę z 10 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 -3,5 min poz.4 (odłożyć pianę do naczynia- dodamy ją na końcu)
- wlać żółtka i wsypać 10 łyżek cukru
- ciągle bez wyłączania urządzenia mieszać dodając 10 łyżek mąki pszennej
- i 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- dodać ubitą pianę – delikatnie wymieszać łopatką
Cały proces robienia biszkoptu przy pomocy motylka to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku.
wymieszane koła i okręgi z ciasta |
W połowie ciasta dodałyśmy warstwę dżemu z czarnej porzeczki, który świetnie komponuje się ze smakiem bitej śmietany i biszkoptu. Całość wysmarowałyśmy bitą śmietaną.
Przepis na bitą śmietanę:
- 1,5 l śmietany 30%
- cukier wanilinowy 32g
- śmietan fix dr.oetker 5 szt
- schłodzoną śmietanę wlewamy do thermomix poz.4 ok. 2-3 min . Czas ubijania trzeba kontrolować bo w thermomix wystarczy 2-3 s i mamy już ubite masło.
- dodać cukier wanilinowy na początku ubijania
- śmietan fix pod koniec ubijania
Brak komentarzy