Zapraszam do stołu

Zdrowy napój ze świeżej pokrzywy i mięty.

Majowa młoda pokrzywa to zdrowy składnik na napój. W moim domu wiosną wykorzystujemy walory pokrzywy. Ten parzący chwast poprawia trawienie, łagodzi stany zapalne i zaburzenia przewodu pokarmowego. Jest cennym źródłem żelaza, kojąco działa na skórę i włosy. Natomiast w towarzystwie mięty i cytryny jest pyszna!

 

 


Składniki:

  • 3-4 gałązki młodej pokrzywy
  • 3-5 gałązek mięty
  • 1-2 cytryny bez pestek i skóry 
  • kostki lodu (1 opakowanie)
  • 90 g cukru brązowego
  • ok.1 l wody niegazowanej


Wykonanie w thermomix:


Wszystkie składniki i 1 miarka wody miksuję przez ok.1 min poz.10. Następnie powoli dolewam resztę wody – najlepiej na pokrywkę z założoną miarką,aby ściekała powoli. Napój cedzę przez sitko, aby był maksymalnie klarowny. Najlepiej wygląda i smakuje natychmiast po przygotowaniu.



Wykonanie jest błyskawiczne i tak samo spożycie. Taki świeży napój piją ze smakiem nawet maluchy oto dowód:


Dodam tylko, że nie zbieram pokrzyw przy ruchliwych drogach bo na pewno nie jest tam ekologiczna! Miętę hoduję w moim zielniku i jest bez żadnych „polepszaczy”.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

18 + 13 =