Zapraszam do stołu

Szybka i dietetyczna cukinia faszerowana mięsem

Pyszna i lekka potrawa obiadowa!

składniki na potrawę:

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • jajo
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżki naturalnej wegety
  • cebula
  • 2 cukinie
  • kasza jaglana 130 g (ok.2/3 szkl)- można zamiennie ugotować ryż

Przepis dostosowałam do thermomix-a. Jeżeli nie posiadasz takowego upiecz cukinię w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ok.30 min temp. 180oC

Wykonanie:

  • do Thermomix-a wrzucam obraną i przekrojoną na 4 cebulę siekam ją poz.6 ; ok. 3-4 sek.
  • taruję wagę i dorzucam  do posiekanej cebuli płatki owsiane w ilości ok.40g
  • taruję wagę i dolewam ok. 150g ciepłej wody do namoczenia płatków
  • mieszam ok.5 sekund poz.2 – odstawiam na chwilę,aby płatki wciągnęły wodę
  • w dużej misce mieszam wszystkie składniki farszu:
  1. mięso
  2. surowe jajo
  3. namoczone w ciepłej wodzie płatki owsiane wraz z posiekaną cebulą
  4. przyprawy:sól, pieprz, naturalna wegetę  (tu link )  (przypis dla Brata: nie musisz dodawać wegety! )

Cukinię umytą kroję na połówki i wydrążam nasiona przy pomocy łyżki tworząc miejsce na farsz z mięsa :

Nie myję urządzenia po siekaniu cebuli i moczeniu płatków ! Wlewam ok. 800 g wody i szykuję całość do gotowania:

Tworzę piramidę z elementów urządzenia:

  • W dzbanku jest już woda
  • w koszyczku przepłukana kasza jaglana
  • w pierwszej części Varomy zmieściły się 3 połówki cukini
  • na górnej przystawce Varomy 1 połówka

Całość wymaga ok. 25-30 min; temperatura gotowania poz. varoma; obroty poz.2.

Znalazłam takie piękne resume o kaszy jaglanej:

Tak przygotowana cukinia jest delikatnie chrupiąca a mięso dietetyczne i soczyste.

Smacznego!

pliki do pobrania w pdf:
PDF cukinia faszerowana

Brak komentarzy

Zostaw komentarz