Zapraszam do stołu

Ogórki małosolne w wazonie :)

Mój mąż w bieżącym roku tak pięknie uporządkował spiżarnię , że nie mogłam znaleźć kamionki na ogórki. Więc postanowiłam ulubione przez nas ogórki małosolne zrobić w wazonie. Nowe naczynie na ogórki trochę nietypowe okazało się piękne, funkcjonalne i bardzo pojemne. Na zdjęciu widzicie 2 kg ogórków!
Ogórki znów są super po krótkiej przerwie – w upały były gorzkie;).
Zawsze też robię kilka słoików do spiżarni :

 

 

Mój przepis na zawsze udane niekłopotliwe (bez pasteryzacji) ogórki kwaszone. Ogórki na zimę kupuję zawsze od zaprzyjaźnionego rolnika w najlepszym gatunku.
Do każdego napełnionego ogórkami dodaję:

  • 1 ząbek czosnku (spory)
  • 2 pieprze naturalne
  • 1 ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 10 gorczyc
  • korzeń chrzanu (słupek ok. 6 cm, grubość ok.1,5 cm)
  • liść chrzanu
  • koszyczek koperku (duży lub 2 małe)
  • liście wiśni i plus ewentualnie liście dębu
  • solanka na 1l wody (tzw.kranówka )dodaję 1,5 dużej łyżki soli kamiennej

Do ogórków małosolnych dodaję na 1 l wody tylko 1 płaską łyżkę soli.

W bieżącym roku posadziłam 2 sadzonki ogórków – Mała miała codziennie pyszny ogóreczek w niepowtarzalnym swojskim smaku i zapachu. Codziennym rytuałem stało się poszukiwanie dorośniętego ogórka. Taki ogórek kuje i jest zawsze chrupiący 🙂

Brak komentarzy

Zostaw komentarz