Sernik z mango na zimno
zapraszamdostolu.pl
Porcje Czas przygotowania
6 30min
Czas oczekiwania
5godz
Porcje Czas przygotowania
6 30min
Czas oczekiwania
5godz
Składniki
Spód sernika
Masa sernikowa
Sposób przygotowania
Wykonanie sernika
  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać 130g cukru trzcinowego, zmiksować na cukier puder 10s/poz.10; odłożyć do suchej miseczki
  2. Do naczynia włożyć 40g masła – roztopić 1,5 min/100°C/obr.1
  3. Dodać 150g ciasteczek. Skruszyć 10 s/poz.6
  4. Wyłożyć formę (fi 24) masa z ciasteczek i masła. Ugnieść przy spodzie. Wstawić formę do lodówki, aby ją schłodzić.
Masa sernikowa
  1. Suchą żelatynę (7 łyżeczek) wsypać do małego rondelka lub metalowego kubka dodać 70g wrzącej wody; wymieszać żelatynę do uzyskania transparentnego płynu; można ją delikatnie podgrzewać w trakcie mieszania.
  2. Do suchego i czystego naczynia wlać 300g śmietany kremówki z łyżeczką cukru waniliowego; założyć motylek do ubijania; ubić obr.3,5/ bez ustawiania czasu. Najlepiej jak śmietanka jest z lodówki, ubijać i delikatnie podglądać efekt przez miarkę. Czasami wystarczy 30 s, czasami 1,5 min – czas zależy od jakości i temperatury śmietany. Ubitą śmietanę przełożyć do miseczki.
  3. Do naczynia miksującego włożyć 400g sera, 400g pulpy z mango, 20g soku z cytryny, zmiksowany wcześniej cukier puder; ucierać wszystko 2 min/obr.6
  4. Ustawić obr.3 i przez otwór w pokrywie wolno wlewać rozpuszczoną żelatynę w trakcie pracy Thermomix.
  5. Dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać masę kopystką
  6. Wylać masę na wcześniej przygotowany spód sernika z ciasteczek. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc
  7. Po stężeniu można jeszcze zrobić warstwę galaretki z owocami. U mnie wersja bez dodatków.
Pozostałe informacje

Smacznego