Podczas pieczenia cały dom pachnie niesamowicie ! Tak powinien pachnieć każdy rodzinny dom pełen kochających się ludzi . Tak powinny pachnieć święta i to zapachowe skojarzenie poprawi nam nastrój zawsze, gdy będziemy robić ten tradycyjny polski chleb 🙂 Podobnie smak tego chrupiącego pszenno-żytniego chleba jest wyjątkowy. Jest naturalny, zdrowy bez polepszaczy i sztucznych składników. Długo pozostaje świeży, choć w moim domu nigdy nie czerstwieje bo zjadamy go najczęściej od razu 🙂
Składniki
- 2 łyżki zakwasu
- 250g mąki pszennej
- 250g mąki żytniej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (lub miodu)
- 250g wody przegotowanej
- 250g wody gazowanej
- 60g płatków owsianych
- 40g pestek słonecznika
- 40g siemienia lnianego
- 40g pestek dyni
Wykonanie:
- wrzucam mąki
- zakwas
- wlewam wodę przegotowaną i gazowaną
- dodaję sól i cukier
- mieszam ciasto poz.interwał przez 2,5 min
- dodaję ziarna i płatki owsiane
- ustawiam mieszanie ciasta na kolejne 2,5 min w pozycji interwał
- odkładam 2 łyżki ciasta na zakwas na kolejny chleb
- zakwas trzymam w słoiku w lodówce
- ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasto leżakuje i rośnie przez kilka godzin (ja zostawiam na całą noc)
- wyrośnięte ciasto maluję oliwą z oliwek
- chleb pieczemy przez 1,5 h w temp. 200oC
Pierwszy zakwas dostałam od koleżanki. Długo go hodowałam, ale gdy nastała przerwa wyszukałam wyszukałam jakiś przepis na zakwas . Sprawdziłam go i teraz jestem niezależna!
Przepis na zakwas
dzień 1 wieczorem. 100g ciepłej przegotowanej wody i 100g mąki żytniej mieszamy w szklanym lub glinianym naczyniu – powinno to mieć konsystencję gęstej śmietany; stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów; przykrywamy naturalną tkaniną
dzień 2. rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 3. zakwas zaczyna pachnieć kwaśno; dokarmiamy go 50g mąki i 50g wody; mieszamy przykrywamy naturalną szmatką i tradycyjnie odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 4. rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 5. rano zakwas powinien być gotowy, pęcherzyki powietrza informują o fermentacji ; mieszamy delikatnie i ostatni raz odstawiamy w ciepłe miejsce
wieczór możemy wyrobić chleb zgodnie z powyższym przepisem
Kartka do książki kucharskiej z przepisem do pobrania TU
Do zdjęć wykorzystałam: lnianą serwetkę ręcznie haftowaną:
2 komentarze
Angela
20 lutego 2019 o godzinie 10:25Wlasnie kupilismy Thermomix jeszcze czekam na dostawe. Chleb zytni na zakwasie robie od jakiegos czasu w domu. Moj chleb fermetuje ok 8 godz obecnie w piekarniku na 50 stopni. Chce ta fermentacje 8 godz na 50 st przeniesc do dzbana Thermomix. Trzyma wlasciwa temp. Wszystkie przepisy na chleb w thermomix mowia jednak inaczej. Nie uzywaja dzbana do dlugiej fermentacji? Czemu?
Alicja K.
22 lutego 2019 o godzinie 18:48Ja po wyrobieniu ciasto na chleb zawsze wkładam do formy wyłożonej papierem. Robię to celowo, aby po wyrośnięciu chleb tylko wsunąć do pieca. U mnie wyrośnięcie chleba też zajmuje ok.8 godz, ale nigdy nie wkładam go do pieca – po prostu stawiam w miarę ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto w formie nakrywam ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Po wyrobieniu ciasta Thermomix można łatwo umyć: trzeba wlać wody do ok. połowy naczynia miksującego, następnie włączyć obroty na poz.10 ok.2-3 s i jeszcze 2-3 s na obroty wsteczne. Jak ciasto zostanie w thermomix będzie cały oblepiony i pozasychany – mycie nie będzie fajne niestety. Moje 20 letnie doświadczenie w korzystaniu z TM opisałam tu:https://bit.ly/2p3PaM6