Wszystkie przepisy Wypieki

Tradycyjny polski chleb na zakwasie!

 Tradycyjny polski chleb na zakwasie ! Przepis dostosowany do Thermomix przez co staje się banalnie prosty w wykonaniu i zawsze się udaje.
Podczas pieczenia cały dom pachnie niesamowicie ! Tak powinien pachnieć każdy rodzinny dom pełen kochających się ludzi . Tak powinny pachnieć święta i to zapachowe skojarzenie poprawi nam nastrój zawsze, gdy będziemy robić ten tradycyjny polski chleb 🙂 Podobnie smak tego chrupiącego pszenno-żytniego chleba jest wyjątkowy. Jest naturalny, zdrowy bez polepszaczy i sztucznych składników. Długo pozostaje świeży, choć w moim domu nigdy nie czerstwieje bo zjadamy go najczęściej od razu 🙂

Składniki

  • 2 łyżki zakwasu
  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru (lub miodu)
  • 250g wody przegotowanej
  • 250g wody gazowanej
  • 60g płatków owsianych
  • 40g pestek słonecznika
  • 40g siemienia lnianego
  • 40g pestek dyni

 

Wykonanie:

  • wrzucam mąki
  • zakwas
  • wlewam wodę przegotowaną i gazowaną
  • dodaję sól i cukier
  • mieszam ciasto poz.interwał przez 2,5 min
  • dodaję ziarna i płatki owsiane
  • ustawiam mieszanie ciasta na kolejne 2,5 min w pozycji interwał
  • odkładam 2 łyżki ciasta na zakwas na kolejny chleb
  • zakwas trzymam w słoiku w lodówce
  • ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciasto leżakuje i rośnie przez kilka godzin (ja zostawiam na całą noc)
  • wyrośnięte ciasto maluję oliwą z oliwek
  • chleb pieczemy przez 1,5 h w temp. 200oC

 

Pierwszy zakwas dostałam od koleżanki. Długo go hodowałam, ale gdy nastała przerwa wyszukałam wyszukałam jakiś przepis na zakwas . Sprawdziłam go i teraz jestem niezależna!

Przepis na zakwas

dzień 1 wieczorem.  100g ciepłej przegotowanej wody i 100g mąki żytniej mieszamy w szklanym lub glinianym naczyniu – powinno to mieć konsystencję gęstej śmietany; stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów; przykrywamy naturalną tkaniną

dzień 2.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 3. zakwas zaczyna pachnieć kwaśno; dokarmiamy go 50g mąki i 50g wody; mieszamy przykrywamy naturalną szmatką i tradycyjnie odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 4.  rano mieszamy zakwas i nadal trzymamy w ciepłym miejscu bez przeciągów
wieczór dokarmiamy zakwas 50g mąki żytniej i 50g ciepłej wody; mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
dzień 5. rano zakwas powinien być gotowy, pęcherzyki powietrza informują o fermentacji ; mieszamy delikatnie i ostatni raz odstawiamy w ciepłe miejsce
wieczór możemy wyrobić chleb zgodnie z powyższym przepisem

Tradycyjny polski chleb świetnie przechowuje się w naturalnym lnianym woreczku:

Kartka do książki kucharskiej z przepisem do pobrania TU

Do zdjęć wykorzystałam:                      lnianą serwetkę ręcznie haftowaną:

lniany worek na chleb:

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Angela
    20 lutego 2019 o godzinie 10:25

    Wlasnie kupilismy Thermomix jeszcze czekam na dostawe. Chleb zytni na zakwasie robie od jakiegos czasu w domu. Moj chleb fermetuje ok 8 godz obecnie w piekarniku na 50 stopni. Chce ta fermentacje 8 godz na 50 st przeniesc do dzbana Thermomix. Trzyma wlasciwa temp. Wszystkie przepisy na chleb w thermomix mowia jednak inaczej. Nie uzywaja dzbana do dlugiej fermentacji? Czemu?

    • Odpowiedz
      Alicja K.
      22 lutego 2019 o godzinie 18:48

      Ja po wyrobieniu ciasto na chleb zawsze wkładam do formy wyłożonej papierem. Robię to celowo, aby po wyrośnięciu chleb tylko wsunąć do pieca. U mnie wyrośnięcie chleba też zajmuje ok.8 godz, ale nigdy nie wkładam go do pieca – po prostu stawiam w miarę ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto w formie nakrywam ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Po wyrobieniu ciasta Thermomix można łatwo umyć: trzeba wlać wody do ok. połowy naczynia miksującego, następnie włączyć obroty na poz.10 ok.2-3 s i jeszcze 2-3 s na obroty wsteczne. Jak ciasto zostanie w thermomix będzie cały oblepiony i pozasychany – mycie nie będzie fajne niestety. Moje 20 letnie doświadczenie w korzystaniu z TM opisałam tu:https://bit.ly/2p3PaM6

    Zostaw komentarz