Zakwas z buraków
Dostosowane do Thermomix
Porcje Czas przygotowania
8 24godz
Porcje Czas przygotowania
8 24godz
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Rozdrobnić czosnek 2 s/obr. 6
  2. Dodać 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć w Thermomix przez 10s obr.4
  3. Wyłożyć starte buraki do dużego słoja
  4. Dodać kolejne 1/2 kg pokrojonych w mniejsze kawałki buraków -zetrzeć przez 10s obr.4 -przełożyć do słoja z pierwszą porcją buraków
  5. Ugotować wodę z wszystkimi przyprawami ok.10 min/100oC oprócz zakwasu i oczywiście buraków
  6. Wystudzić wywar i wlać jeszcze trochę ciepły do buraków
  7. Dodać zakwas do słoja – wymieszać całość – przykryć gazą lub naturalną tkaniną (bawełna,len) ; tkaninę zacisnąć gumką lub przewiązać sznureczkiem
  8. Postawić słój w ciepłym miejscu
  9. Wymieszać po kilku godzinach
  10. Zakwas jest gotowy jak kwaśno pachnie i smakuje kwaskowato
  11. Odcedzić zakwas – można go trzymać w lodówce w zakręconej butelce lub słoiku