Greckie kotlety z cukinią ziołami i fetą ujęły mnie oryginalnym smakiem. Jestem wiernym fanem cukinii. Przygotowuję ją w różnych postaciach . Ostatnio zauważyłam na blogu Valerie tu link ciekawe kotleciki greckie o nazwie nie do wypowiedzenia po polsku. Przepis wydawał mi się idealny na letni obiad. I nie pomyliłam się – danie jest stworzone na upalne dni.
składniki:
- 3 małe cukinie ok.800g
- 2 cebule ok. 250g
- 1 pęczek szczypiorku
- 5-7 gałązek mięty świeżej
- 1/3 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 jajo
- 180 g sera feta
- 80 g mąki pszennej
- 8 g soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- oliwa z oliwek extra vergine do smażenia
- jogurt grecki
- przyprawa tzatziki
Wykonanie:
- Obraną cebulę pokrojoną w ćwiartki i pokrojoną cukinię z solą posiekać w TM poz.4 przez 15s
- posiekane warzywa wyłożyć do koszyczka na 1/2 h,aby później odcisnąć nadmiar wody
- Odcisnąć posiekaną cukinię z cebulą w ściereczce (musimy usunąć nadmiar wody bo kotleciki się rozlecą)
- miksujemy zioła (mięta, szczypiorek,koperek) z jajem poz.10; 12s
- W misce ręcznie mieszamy odciśnięte warzywa z fetą ,mąką oraz z czarnym mielonym pieprzem
- formujemy kotleciki i odkładamy je na papier do pieczenia, który jeszcze odrobinę osuszy nam kotlety
- kotlety smażymy na oliwie z oliwek po obu stronach
- Usmażone kotleciki podajemy z przyprawionym jogurtem greckim przyprawą tzatziki
Kolejna kartka do mojej książki kucharskiej:
przepis do pobrania TU
Brak komentarzy