Każdy bez zdolności do pieczenia ciast poradzi sobie z tym przepisem. Gotowe ciasto francuskie to całkiem niezłe rozwiązanie pod warunkiem, że nie będzie tam konserwantów. Warto zawsze czytać etykiety takich półproduktów. Z ciasta francuskiego można na szybko coś wykombinować. Dziś pokazuję ciasteczka ze śliwkami . Smakują przepysznie, są świeżutkie i przy ich wykonaniu cały dom pachnie pieczonym z cynamonem ciastem.
Na jedną warstwę ciasta układam śliwki z kostką brązowego cukru…
Kroję ciasto na kwadraty/ prostokąty i przykrywam drugą warstwą ciasta …
Przy pomocy widelca sklejam oba kawałki ciasta
na zdjęciu górna warstwa ma wyciętą gwiazdkę – potrzebowałam gwiazdek do innego dania – pokażę je wkrótce 🙂
Maluję wierzchnią warstwę rozmąconym białkiem…
Ciasteczka piekłam zgodnie z opisem na opakowaniu ciasta francuskiego ok.40 min w temp ok. 190oC- wstawiłam do zimnego piekarnika. Może to być jednak inny czas i temp. Pieczemy do momentu gdy ciasto jest wyrośnięte i złote.
Wykorzystuję także gotowe ciasto francuskie do dań z warzywami i zawsze gdy mi się spieszy 🙂
Brak komentarzy