Kulinaria Słodkości Wielkanoc

Wielkanocne mazurki w wersji eco i full colour

kruche ciastka wielkanocne

Wielkanocne mazurki w formie kruchych ciasteczek z kolorowym lukrem

wielkanocne mazurki full colour

 

wielkanocne mazurki eco

Takie nowoczesne mazurki mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu.
Przygotowałam pomysł na dwie wersje ozdobione kolorowymi pastelowymi lukrami – full colour oraz w wersja bardzo naturalna z migdałami – eco. Kruche ciasteczka z migdałami zawsze robiła nieżyjąca już mama mojego męża. Nie miała foremek w takich fajnych kształtach, ale ciasteczka robiła pyszne.
Ciasteczka zrobiłam z mojego przepisu na amoniaczki tu kliknij.
Jeżeli chodzi o lukier to poszłam na łatwiznę i kupiłam kolorowe lury w tubkach dr Oetker w przepięknych pastelowych kolorach. Wszystkie zdobienia wykonały moje artystyczne córki – studentka ASP i wykazująca zdolności plastyczne dziesięciolatka 🙂
Przy foremkach tez znalazłam przepis na kruche ciasteczka i lukier, może kiedyś go wypróbuję dziś robię pewniaki ciastka amoniaczki.
Oto zdjęcia z pracy:

Dwukrotne parzenie wrzątkiem
łupiny po migdałach
łatwo obrane migdały po sparzeniu

 

ciasto i migdały

 

 

 

Do zdjęć wykorzystałam nakładkę w kolorze cappuccino z haftami pisanek tu link i lnianą serwetkę ręcznie haftowaną tu link oraz robioną na szydełku okrągłą serwetkę tu link ze sklepu e-obrus.pl

powiązane posty 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

three × 1 =