Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Thermomix

Wegeta naturalna z przyprawami hildegardowymi

Wegeta naturalna jest moją przyprawą typu basic. Wykorzystuję ją do warzyw i mięs a także do zup. Mój podstawowy skład wegety podałam już bardzo dawno TU LINK.

Ostatnio postanowiłam wzbogacić podstawowy przepis o zioła i zarazem lekarstwa z apteczki św.Hildegardy.  Zgodnie z zaleceniem św.Hildegardy te przyprawy w małych ilościach powinniśmy stosować kilkakrotnie w ciągu dnia. Przyprawy te gwarantują nam odtruwanie organizmu, oczyszczanie jelit, oczyszczenie organizmu z toksyn. Profilaktyka przede wszystkim! Trzy podstawowe przyprawy hildegardowe to:

galgant – poprawia mikrokrążenie , działa rozkurczowo na naczynia, przeciw wirusowo, silnie wspomaga trawienie i uśmierza ból, zalecany w profilaktyce zawału i udaru; przy początkach przeziębienia

betram – oczyszcza jelita, ma działanie silnie przeciw zapalne, oczyszcza wątrobę ; poprawia krew, przy zaburzeniach trawienia środek silnie resorbujący (wchłaniający, asymilujący)

dyptam – oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów, rozpuszcza kamienie w organiźmie

Kupuję te przyprawy jak i prawdziwy orkisz w sklepach internetowych związanych ze św.Hildegardą np:

Bardzo polecam taki skład naturalnej wegety. Dużo lepiej zapobiegać niż leczyć. Można jeść pyszny posiłek i przy okazji stosować naturalne lekarstwo.

Taka wegeta ładnie opakowana jest interesującym prezentem szczególnie dla osób, które nie mają Thermomix. Polecam 🙂

Składniki:

  • 300g suszonych warzyw (włoszczyzna)
  • 10g kurkumy
  • 20g czosnku suszonego
  • 130g soli kłodawskiej kamiennej
  • 20g papryki słodkiej
  • 10g pieprzu cayenne
  • 20g suszonych grzybów
  • 10g ziół prowansalskich
  • 10g pieprzu ziarnistego
  • 10g lubczyku
  • 10g suszonego koperku
  • 20g suszonej cebuli
  • 10g suszonej natki pietruszki
  • 10g bertramu
  • 10g dyptamu
  • 10g galgantu

Wykonanie w Thermomix

  • dorzucać kolejne składniki tarując za każdym razem wagę
  • zmielić obr.10/czas 30s
  • przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku

Przyprawa jest zdrowym, a nawet leczącym polepszaczem smaku. Wykorzystuję ją do przygotowywania ciepłych potraw takich jak warzywa, mięsa, zupy itp itd

Moja ulubiona marynata do warzyw na Varomie w Thermomix:

  • 1/2 filiżanki oliwy ok.50-70 ml oliwy
  • 1 łyżka mojej wegety
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Do miski wrzucam małe porcje warzyw, dodaję 2-3 łyżki marynaty dokładnie mieszam dwoma łyżkami i wykładam na Varomę.

Moja ulubiona marynata do mięs przygotowywanych na Varomie w Thermomix:

  • 1/3 filiżanki oliwy ok.50 ml oliwy
  • 1 łyżka mojej wegety
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka musztardy

Polecam serdecznie, Alicja

Możesz TU pobrać przepis w formie PDF

Zostaw komentarz

one × 4 =