Dania obiadowe Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Thermomix Wypieki

Tarta orkiszowa z rukolą

Tarta orkiszowa z rukolą to danie, które bardzo często robię. Sprawa jest oczywista: szybko, pysznie, zdrowo i pięknie. My style 🙂

Moja tarta powstała na bazie przepisu ze źródła niekończących się inspiracji kulinarnych z całego świata: z platformy kulinarnej Vorwerk cookidoo.pl Tu link dla użytkowników Thermomix.

Zamieniłam mąkę pszenną na mąkę orkiszową. Orkisz świetnie sprawdza się we wszystkich daniach mącznych i jest to super zamiennik dla zniesławionej modyfikacjami genetycznymi pszenicy. Dlaczego pszenica jest niezdrowa pisałam TU.

Tarta z orkiszu i rukoli to także pyszna RUKOLA, która ma cudowny ostrawy smak. Zmielona rukola jest w nadzieniu tarty i ułożona na wierzchu po upieczeniu dania. Daje walory smakowe i wzrokowe 🙂

Tarta jest przepyszna na ciepło, ale także smakuje na zimno. Wielokrotnie robiłam tartę na letnią kolację:

Składniki na tartę orkiszową z rukolą:

Ciasto:
  1. 220 g mąki orkiszowej typ 630
  2. 100g masła
  3. sól 1/4 łyżeczki
  4. 80 g wody
Nadzienie:
  1. 250 g białego sera (polecam Twaróg śmietanowy ze Strzałkowa)
  2. 4 jaja
  3. 1 łyżka musztardy
  4. 30 g rukoli
  5. 1 łyżeczka płaska soli
  6. pieprz – 2 szczypty
  7. kilka kawałków sera feta (ok.60g)
  8. pomidorki koktajlowe
  9. jabłuszka kaparowe
  10. bertram, galgant po szczypcie (niekoniecznie – są to przyprawy Hildegardowe) więcej o tych przyprawach TU
  11. parmezan ok.20g (do posypania tarty)

Sposób wykonania:

1.ciasto
  • do TM wsypać 220 g mąki orkiszowej
  • dodać 100 g masła (może być zimne)
  • dodać przyprawy i 80 g wody
  • wymieszać wszystko czas 30 s obroty 4
  • posmarować oliwą formę; wyłożyć ciastem (ugniatam ciasto palcami rozprowadzając w formie )

  • podpiec ciasto ok.20 min w temp.180°C

żeby ciasto było płaskie w formie i niezbyt urosło można przykryć je papierem do pieczenia wysypanym np. fasolą wielokrotnego użycia

Bez tego kroku też będzie ok.

  • na podpieczony spód wylewam nadzienie

2. masa na nadzienie

do TM włożyć:

  • biały ser (paczkę ok.250g)
  • 4 całe jaja
  • garść rukoli (ok.30g)
  • przyprawy (sól, pieprz, przyprawy hildegardowe)
  • musztardę
  • wymieszać wszystko przez 20 s poz.5
  • wylać masę na podpieczony spód
  • na wierzchu ułożyć pomidorki koktajlowe, kaparowe, pokrojony w kostkę ser feta – wszystko posypać startym parmezanem
  • piec ok 40.min w temp.180°C
  • po upieczeniu na wierzchu ułożyć liście rukoli

Smacznego!

Kartka do książki kucharskiej do pobrania TU

 

Zostaw komentarz

seventeen − 2 =