Kulinaria Słodkości

Sercowe problemy – amoniaczki – zapomniane ciasteczka

Czas jest sprzyjający sercowym problemom: Dzień Babci , Dzień Dziadka zbliżające  się Walentynki. Szczęśliwi Ci, którzy mają takie sercowe problemy!
Moja mama nauczyła mnie piec amoniaczki, ciasteczka, o których dziś się nie pamięta. A szkoda bo są pyszne, zawsze kruche  i  integrują rodzinę, bo pracy przy nich jest wiele. Pomocnicy są wręcz wymagani. Dzieci uwielbiają takie prace, bawią się przy tym doskonale. Bałagan zapewniony, ale szczere rozmowy także. Ciasteczka w przepięknej zastawie Bolesławiec nr.44 wyglądają przepięknie:

 

Podaję przepis dostosowany do Thermomix’a.

Składniki:
1.3 całe  jaja
2. 200 g cukru
3.mały cukier waniliowy (16 g)
4. 150 g masła (temp. pokojowa)
5. 500 g mąki pszennej
6. 100 g gęstej śmietany
7. 5 g amoniaku

Wykonanie:
1.Jaja ubić z cukrem przy pomocy motylka; poz.4 czas: 2,5min
2.Zdjąć motylek, włożyć masło ucierać ok.1 min poz.5
3.Do garnka wlać śmietanę i wsypać amoniak
4.Dodać mąkę – ucierać ciasto poz.Interwał ok 3,5 min
5.Wyłożyć ciasto przy pomocy szpatułki do miski – odłożyć ciasto do lodówki na leżakownie ok.2-3 godz.
6.Ciasto podsypać mąką i przegnieść je przygotowując do wałkowania; może trzeba będzie dodać trochę mąki, aby nie było zbyt miękkie
7. Podsypując mąkę uwałkować placek na grubość 3-4 min.
8.Foremkami powycinać ciasteczka
9.Poukładać ciasteczka na blaszce przykrytej papierem do pieczenia
10.Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok.10 min

 

Ciasteczka przechowywane w suchym miejscu mogą leżeć nawet kilka miesięcy i nadal pozostają kruche.

Do zdjęć wykorzystałam serwetę i serwetkę ze sklepu www.e-obrus.pl oraz zastawę Bolesławiec nr.44 ze sklepu Pol-szkło 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

3 − 2 =