Dania obiadowe Kulinaria Nakrycie stołu

Rozgrzewająca zupa majerankowo – czosnkowa.

Korzystam z Thermomix’a od 17 lat . Przez te wszystkie lata nazbierałam różnego rodzaju przepisów na to urządzenie – większość dostałam od odpowiedzialnego i pracowitego przedstawiciela tej firmy 🙂 Jednym z takich starych skserowanych przepisów jest zupa majerankowo – czosnkowa.  Szybka i bardzo pożywna zupa rozgrzewająca.

Wiele razy ten szybki przepis mnie uratował, gdy musiałam podać sycący posiłek bez wcześniejszego przygotowania się. W moim domu prawie zawsze mam składniki do tej zupy, a raczej dania jednogarnkowego.

Składniki:

Wykonanie:

  1. do TM wrzucam 2 ogórki kwaszone – siekam przez 4s poz.5
  2. wyjmuję je z TM i wycieram thermomix do sucha
  3. na wirujące noże wrzucam 5 ząbków czosnku poz.4 sekundy
  4. wrzucam 2 cebule poz.5  sekund
  5. na patelni podsmażam kiełbasę, żeby wytopić nadmiar tłuszczu
  6. do kiełbasy dorzucam posiekaną cebulę i czosnek
  7. do TM wrzucam warzywa poz.5 , 5 sekund
  8. do TM dodaję grubo pokrojone ziemniaki, podsmażoną kiełbasę z cebulą i czosnkiem, wszystkie inne składniki oprócz majeranku i ogórków kwaszonych
  9. zalewam wszystko gotującą wodą uzupełniając naczynie na max
  10. gotuję wszystko przez ok.20 min obr.1 temp. 100ºC
  11. na 3 min przed końcem dodaję suszony majeranek i posiekane ogórki kwaszone

Uwaga: robiłam tą zupę już bez podsmażania kiełbasy – też jest super

Jak zawsze podanie ma znaczenie. To proste danie wygląda wykwintnie w nowoczesnej porcelanie (jest to Karolina fason Pure FBC) , z lnianą serwetką na złotej podkładce.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

four + 16 =