Kulinaria Słodkości Wypieki

Rogale świętomarcińskie na Święto Niepodległości

Bardzo spodobał mi się wpis Luizy z zeszłego roku TU LINK . Należy tylko jej przyklasnąć i zastawić świątecznie stół w dniu 11 listopada.
Postanowiłam pierwszy raz w swojej karierze kucharza amatora zrobić wymagające rogale świętomarcińskie. W ubiegłym roku będąc na targach w Poznaniu i pamiętam smak oryginalnych rogali świętomarcińskich . Pamiętam też, że były ogromne i to był dla mnie problem, dlatego tez moje rogaliki są malutkie. Przejrzałam kilka przepisów w różnych miejscach – najbardziej podpasował mi przepis p.Ewy Wachowicz tu link ja przerobiłam go na thermomix i tą wersję zachowuję w swoim archiwum. Bardzo sympatyczny wpis z innym przepisem polecam tu.
Problemem okazało się zakupienie białego maku w mojej okolicy – więc do próby generalnej użyłam tradycyjnego (dostępnego wszędzie) maku. Na 11 listopada kupię biały mak w jakimś sklepie internetowym.
Rogale są bardzo pracochłonne. Robiłam je z razem z moimi młodszymi dziewczynkami, dlatego też trwało to długo i wszystkie potraktowałyśmy to jak wspólną zabawę. Oto efekt końcowy naszego wytworu:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 120 g mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g roztopionego masła
  • 4 jaja

Składniki na nadzienie rogalików:

  • 250g suchego maku
  • 200g migdałów
  • 150g orzechów laskowych
  • 240 g cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • laska wanilii

Składniki na lukier:

  • 1/2 soku z cytryny
  • 270 g cukru pudru

Sposób wykonania w thermomix:

1.Zaczęłam od migdałów i orzechów laskowych. Namoczyłam każdy składnik we wrzątku.
a)migdały zawsze moczę we wrzątku dwukrotnie – po tym zabiegu łatwo zdjąć gorzką skórkę
2.do thermomix dodałam 120g mleka , 25g drożdży i 1 łyżkę cukru wstawiłam TM na 2 min -37oC , poz. 2
3.do naczynia dosypałam 500g maki pszennej, 60g masła roztopionego i 3 jaja przez 2,5 min wyrabiałam ciasto w poz.interwał


4.Ciasto odstawiłam do ciepłego miejsca pod ściereczką.
5.Do TM po cieście (bez mycia) wrzuciłam sparzone i obrane migdały 200g. Posiekałam je poz.5 przez 8 sekund

6.Po wyjęciu migdałów posiekałam orzechy laskowe 150g poz.5 przez 5 sekund


7. Zmieliłam suchy mak (250g) w czystym i suchym thermomix przez ok.30s poz.10 Po tym otworzyłam naczynie i zebrałam łopatką mak ze ścianek i jeszcze raz powtórzyłam mielenie 

8.Do zmielonego maku dorzuciłam 240g cukru pudru, 3 łyżki śmietany kremówki , 1 laskę wanilii (środek); wymieszałam wszystko poz.6 przez 2 min
9.Dorzuciłam posiekane orzechy i migdały wymieszałam wszystko w TM przez ok.1,5 poz 5


10.Wyrośnięte ciasto podzieliłam na 4 części

11.Każdą część ciasta rozwałkowałam na placek i podzieliłam na 8 trójkątów


12. Na każdy trójkąt położyłam dużą łyżkę nadzienia

13.Pozwijałam rogaliki

14. Pomalowałam je rozmąconym jajem (pięknie wyglądają po upieczeniu)
15.Rogaliki piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 oC przez ok. 25 min

16. Zanim rogaliki wystygły w czystym już thermomix przygotowałam lukier. Sok z 1/2 cytryny wymieszałam z cukrem pudrem ok.170g poz.3 , 20s i 100 oC. Cytryny mają różną ilość soku -cukru pudru trzeba dodać tyle, aby uzyskać gęsty lukier.
17.Po wystudzeniu rogalików polukrowałam je i posypałam posiekanymi migdałami

Tak jak Luiza z bloga homelikeilike.com zamiast helloween w listopoadowe dni będę świętować polskie Święto Niepodległości. Przygotowałam jeszcze kilka prostych inspiracji na stół w patriotycznych polskich biało-czerwonych kolorach.

Do-zdjęć wykorzystałam produkty tekstylne ze sklepu e-obrus.pl i przepiękną zastawę Bogucice (mimo złotych elementów można ją myć w zmywarce!) ze sklepu www.polszklo.pl

10 komentarzy

  • Odpowiedz
    homelikeilike.com
    4 listopada 2016 o godzinie 09:40

    Bardzo dziękuję Alicjo! Piękne dekoracje! Jestem pod wrażeniem, sama chyba bym się nie odważyła piec rogali świętomarcińskich. Udostępniam dalej twój przepis 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    5 listopada 2016 o godzinie 07:06

    Dziękuję. To Twój wpis mnie zainspirował, a rogale nie takie trudne raczej pracochłonne 🙂

  • Odpowiedz
    Małgorzata P
    5 listopada 2016 o godzinie 14:11

    Nie jadłam tych rogali słyszałam ,ze są pyszne.Piękna dekoracja stołu na Święto Niepodległości.Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    7 listopada 2016 o godzinie 09:05

    Dziękuję za komentarz. Rzeczywiście te rogale są pyszne. Zrobiłam je specjalnie małe,żeby spróbować a nie najadać się nimi:) Pozdrawiam serdecznie

  • Odpowiedz
    Poczekajka
    7 listopada 2016 o godzinie 11:11

    Witam,ilu procentową śmietankę dodajemy do masy?

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    7 listopada 2016 o godzinie 11:42

    Ja dodawałam kremówkę (od 30% do 36% tłuszczu).Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Bo zena
    9 listopada 2016 o godzinie 16:24

    Dziękuję za przepis a dekoracja i porcelana rewelacyjna. Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    12 listopada 2016 o godzinie 18:30

    Dziękuję serdecznie

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    20 grudnia 2016 o godzinie 08:28

    Chcę zrobić te rogaliki na Święta. Ile dni są świeże? Oczywiście nie wątpię, że znikają szybko, ale chciałabym zrobić wcześniej i schować 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    21 grudnia 2016 o godzinie 20:37

    Spokojnie możesz tak zrobić. Robiłam ostatnio te rogaliki z białym makiem leżały kilka dni pod lnianą serwetką.

  • Zostaw komentarz

    5 × 2 =