Boże Narodzenie Kulinaria

Pierniczki dojrzewające – nic na szybko

Spotkałam kiedyś Grażynkę, która o pierniczkach wiedziała wszystko. Pierniczki miały oryginalne kształty i zdobienia. Niektóre foremki do wycinania pierników były sprowadzane z Japonii inne robione na zamówienie. Jej ciasteczka były zamawiane m.in. do Niemiec na święta. Nie miałam odwagi zapytać ją o przepis… później tego bardzo żałowałam. Przeszukałam internet połączyłam różne przepisy – próbowałam kilkakrotnie.

Oto sprawdzony przepis dostosowany do Thermomix’a (jak większość moich przepisów).
Składniki:

  • 4 jaja
  • 100g cukru
  • 250g masła ( 82% tłuszczu)
  • 250g prawdziwego miodu (ja zawsze korzystam z delikatnego smaku np.akacjowy,lipowy)
  • 3 łyżki przyprawy do pierników (może być więcej jak ktoś lubi)
  • 800g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Tworzę masę do późniejszego wystudzenia (Termonix 100°C,poz.5 czas aż się wszystko rozpuści ok.4min) :
1.250g masła
2.100g cukru
3.250g miodu
4.3 łyżki przyprawy do pierników
Przelewam gorący gęsty płyn z Termomix-a do 2 jednakowych naczyń. Masa musi ostygnąć.

Resztę składników dzielę na dwie równe części, z kórych każdą mieszam oddzielnie:
5.Jaja 2szt ubijam przez 10 sekund poz.4
6. dodaję wystudzoną masę z miodem (1 część) miksuję w TM poz.4 sek.10
7. wsypuję 400g mąki
8.dodaję 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
9.1/2 łyżeczki sody wszystko wyrabiam przez 1,5 min poz.4
Ciasto jest bardzo „ciężkie”dlatego dzielę je w Termonix-ie na dwa razy, żeby się wszystko porządnie wymieszało w urządzeniu.

Teraz odkładamy całe ciasto do kamionki na długie 3 do 6 tygodni. Kupiłam specjalnie na tę okazję kamionkowy garnek, z którego latem korzystam do przygotowywania ogórków małosolnych.

Ciasto po leżakowaniu ma idealną konsystencję do wałkowania. Podsypuję je tylko delikatnie mąką,aby się nie lepiło do podłoża i wałka.

Piekę je w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok.10min.

Dzieci uwielbiają „procedurę” produkcji pierniczków na święta. Dopytują wielokrotnie kiedy nastąpi TEN cudowny czas.
Jak zaczynamy piec pierniki – dzieci bardzo mi pomagają. Każdy ma co robić.
Pierniczki może nie są perfekcyjnie wycięte i ozdobione, ale są nasze,wspólne,integrujące.. Bałagan w kuchni murowany,dlatego robimy to przed generalnym sprzątaniem.

Pierniczki są pyszne – właściwa kruchość , smak, zapach . Są tak pyszne,że znikają „same” trzeba trochę schować,aby zostały na choinkę.

Pierniczki są też doskonałymi ozdobami na świąteczny stół:

 Serwretki złożone w choinki

Instrukcja składania serwetek w kształt choinki:

poniższy przepis do pobrania w wersji PDF : TU LINK

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    6 listopada 2016 o godzinie 11:47

    Można mãkę żytnią albo bezglutenowe?

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    6 listopada 2016 o godzinie 15:46

    Robiłam z pszenną razową- były pyszne. Nie robiłam z mąką żytnią i bezglutenową niestety..

  • Zostaw komentarz

    seventeen − 14 =