Zapraszam do stołu

Pieczeń rzymska z jajem i kaszą jęczmienną

Pieczeń rzymska z jajem

Pieczeń rzymska z jajem i kaszą jęczmienną to kolejna zdrowa i szybka potrawa dostosowana przez mnie do Thermomix-a (TM). Sposób na jej wykonanie w sposób tradycyjny obejrzałam kiedyś w telewizyjnym programie kulinarnym nieżyjącego już Macieja Kuronia. Oglądałam regularnie te programy w tv – byłam przykuta do łóżka przez kilka miesięcy podczas zagrożonej ciąży. Kuroń fajnie opowiadał przy gotowaniu a jego przepisy były interesujące i jak później się okazywało niezbyt trudne.

Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego z indyka
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 czosnki
170 g cebuli
2+6 jaj
20 g płatków owsianych (błyskawicznych)
5g soli (łyżka)
1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
25 g oleju
100 g wody (lub rosołu)
1 szkl kaszy jęczmiennej

Wykonanie:

  • na wirujące noże poz.5 wrzucam 2 czosnki; łopatką trzeba zgarnąć rozdrobniony czosnek
  • dorzucam pokrojoną na ćwiartki cebulę -szatkuję ją poz.5 ; 4 sekundy
  • dodaję 25 g oleju i podsmażam cebulkę z czosnkiem :2 min 100o C poz.1
  • wrzucam mielone mięsa , 2 jaja, sól, pieprz, tymianek, majeranek
  • dosypuję 20g płatków owsianych i 100g wody (lub rosołu jak go mam)
  • mieszam wszystko: obroty wsteczne; 2,5 min ; poz.3
  1. wcześniej ugotowane 6 jaj układam na folii aluminiowej  na rozłożonym na płasko wymieszanym mięsie mielonym z przyprawami
  2. mięsko ma otulić jaja z każdej strony
  3. uformowaną pieczeń zawijam szczelnie w folię aluminiową
  4. z w/w ilości trzeba uformować dwie pieczenie na 2 Varomy
kasza przed i po gotowaniu
  • do koszyka wsypuję 1 szkl przepłukanej kaszy jęczmiennej
  • nalewam wody do naczynia TM -noże muszą być mocno zakryte (ok.650g)
  • gotuję 50 min na poz.2 ; VAROMA Może się wydawać,że to za długo, ale to już sprawdziłam i jest ok.

Maciej Kuroń w swoim programie podpowiedział jak przygotować gotowane jaja, aby później każdy kawałek pieczeni miał żółtko: trzeba jajom odkroić brzegi tak głęboko, aby widać było początek żółtka. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ jedno moje dziecko nie chce jeść żółtek i te kawałki pieczeni tylko z białkiem były dla niej 🙂

Do pieczeni rzymskiej i kaszy dołożyłam warzywa i ogórki kwaszone

 

PDF do pobrania:
Wykonanie TU LINK
Lista zakupów TU LINK

Brak komentarzy

Zostaw komentarz