Kulinaria

Owsianka – przepis na długowieczność

Owsianka – przepis na długowieczność ! Dwa lata temu obejrzałam w Teleexspressie migawkę z 90 urodzin Emila Karewicza (Brunner z Klosa). Aktora zapytano jaki jest jego przepis na dobrą formę w tak zaawansowanym wieku (facet wyglądał na max 70 lat) odpowiedział,że codziennie rano je owsiankę. Byłam po czterdziestce i właśnie urodziłam córeczkę.  Pomyślałam,że muszę długo żyć i to w dobrej formie dla mojego nowego dziecka. Jak ona będzie miała 20 lat ja już będę po sześćdziesiątce. Owsianka – sprawdzona recepta na długowieczność. Postanowiłam od tego momentu jeść codziennie owsiankę.
Na początku tradycyjnie gotowałam mleko i dodawałam płatki owsiane. Okazało się to bardzo czasochłonne. Zmodyfikowałam przepis i sprawdziłam , że całkiem nieźle smakuje owsianka zalana gorącą wodą.

Mój przepis na długowieczność (na razie się sprawdza:)

Składniki:
1.mieszanka płatków owsianych błyskawicznych i górskich
2.garść musli
3.gorąca woda
5.zimne mleko (max 1,5 tłuszczu)

Mieszankę płatków i musli zalewam gorącą wodą; odstawiam na 5-10 min. Następnie dolewam zimne mleko. Smakuje naprawdę dobrze. Po dwóch latach tak się przyzwyczaiłam do tego śniadania, że stało się normą w moim początku każdego dnia. Często też jem same płatki bez musli – również są smaczne. Ten posiłek daje mi naprawdę dużo energii!

Płatki owsiane i musli zalane gorącą wodą

 

Szybkie i smaczne śniadanie – przepis na długowieczność

 Do zdjęć wykorzystałam naczynia z f-my Pol-Szkło 

 

Zostaw komentarz

1 × 2 =