Słodkości Wielkanoc Wszystkie przepisy

Niebieski tort w niebieskiej wielkanocnej oprawie.

Niebieski tort w kształcie motyla w niebieskiej oprawie.

Moja najmłodsza córeczka obchodzi drugie urodziny. Znalazłam intrygujący przepis na ciasto
Smerfetka na blogu :  link

tak smakowity widok zauważyłam u Berniki

Podobnie jak Bernika nie przepadam za sztucznymi barwnikami i ciastami warstwowymi (głównie za poświęcony im czas) , ale trzeba przyznać ,że nietypowe kolory przykuwają uwagę. Dołożyłam owoców (mrożonych) co w środku zimy jest także oryginalne a przede wszystkim „podkręciłam” kształt ciasta. Postanowiłam skorzystać z przepisu Berniki bez żadnych prób – po przejrzeniu jej bloga postanowiłam jej zaufać. Jedyna różnica to wykonanie w Thermomix-ie.

składniki:
biszkopt – warstwa pierwsza:


  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

warstwa druga:

  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 1 galaretka niebieska
  • 1 paczka delicji

warstwa trzecia:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 2 galaretki szafirowe (rozmieszane w 1 szl wody)

warstwa czwarta:

  • 2 galaretki niebieskie (rozmieszane w 1/2 l wody)
  • maliny
  • jeżyny
  • ozdoby czekoladowe w kształcie serduszek
  • ananasy z puszki
  • brzoskwinie z puszki

Wykonanie:

1.Warstwa pierwsza biszkopt

Przepis na ten biszkopt jest rewelacyjnie bezproblemowy do wykonania w Thermomix-ie!
  • ubić pianę z 5 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 min poz.4
  • następnie ubijając dalej dodawać kolejno 5 łyżek cukru
  • nadal ucierając dodawać żółtka po jednym
  • nadal bez wyłączania urządzenia dodać 5 łyżek mąki pszennej
  • i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Cały proces robienia biszkoptu to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku. Rewelacja – bezproblemowy biszkopt!

Ciasto wylałam do formy ( fi 30). Wcześniej zapinam papier do pieczenia tak żeby uszczelnić tortownicę (jeszcze nie znalazłam szczelnej! – jeżeli ktokolwiek widział lub ktokolwiek wie gdzie taką kupić proszę o info 🙂
Biszkopt piecze się przez ok.30-35 min w temp. 175o C. Odstawić do przestygnięcia.
 

2.Warstwa druga – masa budyniowa

Z 1 litra mleka odlać szklankę na rozmieszanie 2 budyni. Do gotującego mleka wlać rozmieszane budynie z mlekiem. Jak zaczyna się gotować budyń zdjąć go ze źródła ciepła i mieszając dosypać (suchą) galaretkę. Robiłam taki myk pierwszy raz – galaretka szybciej się rozmieszała niż w wodzie.
Odstawić na chwilę do przestudzenia następnie wylać na biszkopt.
Na wierzchu tej warstwy na obrzeżach (w okręgu) ułożyłam delicje. Wstawiłam całość do lodówki.

3.Warstwa trzecia – krem z bitej śmietany

Śmietanę 36% wyjętą z lodówki wlałam do czystego i suchego Thermomix’a . Ubijałam kremówkę ok.1 min poz.4, ale uwaga to czas tylko orientacyjny- wiele zależy od rodzaju śmietany i jej temperatury. Nieraz ubiłam kremówkę na masło 🙂
Na koniec dodajemy wystudzoną tężejącą galaretkę (rozmieszałam ją w 1 szkl. wody w trakcie warstwy nr.2) na obrotach na początku poz.2 później do poz.4 w między czasie ogarnęłam łopatką ze ściany urządzenia osadzoną bitą śmietanę.
Całość do lodówki.
4.Warstwa czwarta ozdoby z owoców i czekolady. 
Wszystko oblane tężejącą niebieską galaretką (rozmieszane w 1/2 l wody). Wykorzystałam mrożone jeżyny, maliny, ananas z puszki, brzoskwinie z puszki. Na zdjęciu widać jak je ułożyłam. Tak pracowicie wykonany tort powinien odczekać w lodówce najlepiej noc.

5.Końcowe przygotowanie

 
1.W celu uzyskania kształtu motyla przekroiłam tort na środku

2. Biszkopt „odcięłam” od szklanej części tortownicy grubą nicią

3.Przełożyłam połowę ciasta – rozkrojonym bokiem do brzegu patery

et voila!! Tort motylek z owocami:

Wszystkie dodatki związane ze świętami Wielkanocnymi będą dostępne w najbliższych dniach w sklepie e-obrus.pl
tu jeszcze kilka inspiracji na niebiesko:

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Bernadeta
    22 lutego 2015 o godzinie 08:46

    wyszedł super, śliczny. pozdrawiam.

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    22 lutego 2015 o godzinie 08:48

    i pyszny 🙂

  • Zostaw komentarz