Dania obiadowe Lunch Box Wszystkie przepisy

Lunch box z Thermomix. Klopsiki w sosie koperkowym z ryżem

Lunch box z Thermomix? A czemu nie. Łatwo, szybko i do tego tanio a przede wszystkim wiesz co jest w środku. Klopsiki w sosie koperkowym z ryżem rozpoczynają mój cykl Lunch Box z Thermomixem.

Po pierwsze muszą być szczelne pudełka. Koleżanka podpowiedziała mi CURVER microwave/to go

TU LINK do sklepu. Polecam wszystko oprócz Bidon duży LUNCH&GO 0,6l -górne zamkniecie jest nieszczelne.

Klopski w sosie koperkowym z ryżem

składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego mix (u mnie wołowe i indyk)
  • 20g oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 czosnek
  • 2 jaja
  • 60g drobnych płatków orkiszowych (lub bułka tarta) wcześniej namoczyć
  • sól, pieprz, naturalna wegeta (TU LINK)
  • 200g ryżu parboiled (ważne bo zwykły się nie zdąży ugotować bez wstępnego moczenia)

wykonanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  2. Dodać oliwę, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać płatki orkiszowe, przyprawy,bułkę tartą, jaja
  4. Dodać mielone mięso wołowe, wymieszać na obrotach wstecznych 15 s ; obr. 4.
  5. Na obu poziomach Varomy poukładać uformowane klopsy
  6. Do koszyczka wsypać ryż, przepłukać go wodą
  7. Do naczynia miksującego wlać ok. 400g wody
  8. Gotować 30 min/temp.Varoma/obr.3

Sos koperkowo-chrzanowy

bez zagęszczaczy, bez śmietany

składniki

  • duża cebula (ok.120g)
  • 10g oliwy
  • duża łyżeczka chrzanu
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • sól, pieprz, wegeta naturalna
  • pozostały wywar po gotowaniu klopsików z ryżem (dolać tyle żeby była właściwa konsystencja sosu)

wykonanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 8.
  2. Dodać oliwę,przyprawy dusić 3 min/120°C/obr. 1
  3. Dodać koperek, chrzan
  4. Zmiksować 30s/obr. 7 do 10

Do kolejnego pojemnika włożyłam dużą ilość sałaty. Możesz wykorzystać gotowe mix-y sałat.

Sos winegret jest z cookidoo (TU LINK) pyszny i szybki. Robię od razu 2-3 porcje i trzymam w słoiczku w lodówce.

Smacznego

 

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz