Kulinaria Śniadania Thermomix Warzywa

Jak przygotować szparagi? Śniadanie dla dwojga.

Jak przygotować szparagi? Sezon trwa. Szparagi to obowiązkowy punkt programu wiosennego obok wiosennych kwiatów. Sezon na szparagi zbiega się z kwitnieniem bzów, konwalii i fiołków. Sama niedawno nie potrafiłam przygotować szparagów. Nauczyła mnie tego Basia, która jest młodą dziewczyną o ogromnej wiedzy kulinarnej szczególnie z zakresu diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Szparagi – jakie wybrać?

Zielonych szparagów się nie obiera. Trzeba wybierać świeże sprężyste ze zwiniętymi mocno główkami. Mają skrzypieć jak się pociera jeden o drugi. Ja przechowuję szparagi po zakupieniu zwilżone wodą i zawinięte w bawełnianą ścierkę w lodówce. Choć najlepiej przygotowywać je od razu. Szparagom przed obróbką ułamuję stwardniałe końcówki. Odłamują się w ok.1/3 długości.

Bardzo lubimy szparagi pieczone w piekarniku w towarzystwie innych warzyw – przepis znajdziesz TU

Dziś pokażę zdjęcia prostego a zarazem wykwintnego śniadania 🙂

Jak przygotować szparagi z jajem?

Sposób wykonania

Mocno mokre, przekrojone na pół wzdłuż ( nie koniecznie) szparagi wkładam do zimnego naczynia Zepter bez wody.
Przykrywam naczynie przykrywką i duszę przez kilka minut
Przed wybiciem jaja dodaję odrobinę oliwy z oliwek. Po wybiciu jaj dodaję pieprz i odrobinę soli. Znów przykrywam naczynie pokrywką.

Smażę całość przez kilka minut.
Smak i wygląd rewelacja!

 

A tu wersja tego śniadania w Thermomix na Varomie

Przepis na jajo na szparagach z Varomy

1.Nalać ok.1 l wody do naczynia miksującego Thermomix

2. Górną wkładkę Varomę wyłożyć zwilżonym papierem do pieczenia

3.Na papier ułożyć szparagi, które trzeba opruszyć przyprawami np.sól pieprz, naturalna wegeta (TU LINK do przepisu)

4.Wybić jaja na szparagi (można je jeszcze posolić)

5. Thermomix ustawiam temp. varoma poz.1 czas ok.15 min (czas dostosuj do swoich preferencji a propos ścięcia jaj)

Do zdjęć wykorzystałam:
wiosenne fiołki
szarą serwetkę w grochy z e-obrus.pl
zastawę Lubiana z kolekcji (victoria dek 6294 kal 6495z m-y Pol-szkło)

  • Odpowiedz
    Magda /All things pretty and simple
    17 maja 2016 o godzinie 18:31

    ach co za pysznosci 🙂 koniecznie musze sobie takie sprawic najszybciej jak sie da 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    18 maja 2016 o godzinie 06:10

    Tak, są to pyszności. Pozdrawiam

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    2 września 2016 o godzinie 13:10

    Muszę kiedyś spróbować, bo też mam Zeptera i dzięki za rady jakie kupować i jak przechowywać, bo nigdy nie wiem czy są świeże i potem wychodzą takie sobie. Iwona J.

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    3 września 2016 o godzinie 10:05

    Szparagi są super – odkryłam je zbyt późno 🙂

  • Zostaw komentarz

    seven + 10 =