Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Śniadania Thermomix

Jaglanka bez cukru i bez mleka

Jaglanka bez cukru i bez mleka to rozsądny wybór – zgłębiam informacje o diecie według św.Hildegardy z Bingen i to jest właśnie konsekwencja moich działań. Hildegarda zaleca menu bez mleka i bez pszenicy. Do moich śniadań doszedł też habermus orkiszowy – śniadanie według św.Hildegardy – brzmi obco, ale smakuje super 🙂

Ja i moja dorosła córka zawsze jadłyśmy tego typu śniadania owsianki, jaglanki , muśli itp natomiast reszta rodziny niekoniecznie. Panowie uważali tego typu jedzenie za paszę dla konia czy niezjadliwą paciajkę 🙂 młodsze dzieci naciskały na chrupki z mlekiem. Czas przeszły jest użyty przez mnie celowo, ponieważ w naszej rodzinie zaszły ogromne zmiany dietetyczne. Mój detoks na diecie dr. Dąbrowskiej TU WIĘCEJ oraz świadoma dieta odchudzająca syna (obecnie -20kg) pozmieniały nasze przyzwyczajenia żywieniowe. Efekty są niesamowite : odzwyczaiłam się od regularnego picia kawy, wykluczyłam mleko w czystej postaci i pszeniczny gluten; mój syn nareszcie zdrowo się odżywia i regularnie ćwiczy. Niemożliwe stało się faktem – małymi kroczkami i drobnymi zmianami. O tym jeszcze nie jeden raz…

Jaglanka bez cukru i mleka gotowana na wodzie jest efektem prób, które przeprowadzałam na mojej rodzinie. Nie chcę gotować kilku wersji dla każdego członka rodziny, dlatego też każdy składnik tego śniadania ma swoje przeznaczenie i tworzy nam śniadanie doskonałe.

migdały dają posmak mleka (według św.Hildegardy mleko jest dla cieląt, a my powinniśmy jeść tylko przetwory mleczne takie jak jogurty czy sery)

daktyle i żurawina słodzą potrawę (słodycz dla młodszych dzieci)

płatki jaglane bezglutenowe i zdrowe

owoce świeże i suszone do przybrania potrawy działają jak cukierki, są zachęcające i tworzą ładne danie

p.s. truskawki to owoce wykluczone przez św.Hildegardę (ze względu na ogromną ilość pleśni, które zawierają) w moim domu zawsze były lubiane przez wszystkich – zacznę ich ograniczanie, ale jeszcze będą w naszym menu;

Składniki na jaglankę:

  • 40g migdałów (ze skórką)
  • jabłko ok. 150g (ze skórką, bez gniazda)
  • 20g suszonych daktyli (ok.5szt)
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 40g płatków jaglanych
  • 250g wody
  • owoce świeże i suszone do przybrania

Wykonanie w Thermomix

  1. zmielić migdały 40 g- 6 sekund poz.10
  2. dodać jabłko, daktyle, żurawinę posiekać 5 sekund poz.5
  3. zgarnąć kopystką wszystko ze ścianek urządzenia miksującego
  4. dodać 40 g płatków jaglanych
  5. wlać 250 g wody
  6. gotować 6 minut, 100° C, poz.1
  7. pozostawić wszystko w naczyniu miksującym przez kolejne 5 min
  8. przybrać porcję jaglanki owocami świeżymi i suszonymi

Thermomix pomaga przyspieszyć przygotowanie i gotowanie m.in. tego typu śniadań. Ja jestem od 20 lat zakochana w tym urządzeniu i zawsze utwierdzam się w przekonaniu, że to Thermomix to rewelacja po takich przypadkach:

W ramach promocji zdrowego jedzenia wczoraj próbowałam ugotować tą jaglankę z w/w przepisu w sposób tradycyjny dla większej ilości (dla moich koleżanek i kolegów z fitness); wszystko odważyłam i zmiksowałam w Thermomix – wrzuciłam do garnka; mimo iż mieszałam masę cały czas – bardzo szybko zaczęła przywierać do dna garnka. Szybko więc przerwałam tradycyjne gotowanie – podzieliłam całą dużą masę na 3 porcje i po kolei ugotowałam bez przywierania w Thermomix! Jak go nie kochać 🙂

Przepis na jaglankę do pobrania PDF TU LINK

Zostaw komentarz

1 × three =