Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Śniadania Thermomix

Habermus. Co to jest?

Habermus to cudowne śniadanie – przygotowane według przepisu św.Hildegardy. Śniadanie, które składa się z najlepszych możliwych składników przez co daje energię w początku dnia. Habermus jest to lekka zupa z drobno zmielonego prawdziwego ziarna orkiszu z ziołowymi przyprawami i owocami.

Kim była św. Hildegarda z Bingen? Była osobą, która całą „medyczną” wiedzę otrzymała od Boga. Przez wiele lat wiedza ta była zapomniana. W XIX w. odkryli ją dla świata lekarze, którzy musieli zmierzyć się z nowymi wyzwaniami w leczeniu m.in.  coraz częściej spotykanych chorób nowotworowych. Sama Święta  o tej Boskiej wiedzy mówiła tak: wiedza przekazana mi przez Boga będzie użyteczna w czasach, kiedy woda będzie niezdatna do picia, słońce szkodliwe a powietrze zanieczyszczone. Dla mnie jest to wskazówka na drodze moich poszukiwań optymalnej diety, stylu życia i wykluczeń pszenicy z codziennego menu. Jako osoba wierząca w Boga przyjmuję tą „świętą” wiedzę bez oporów. Dla osób niewierzących podpowiadam, że są świetne naukowe wytłumaczenia tych przekazywanych przez św.Hildegardę informacji. Jeżeli „szkiełko i oko” to potwierdzają warto się temu przyjrzeć 🙂

Orkisz  to kwintesencja mądrości hildegardowej nauki o odżywianiu, która odznacza się prostotą i wszechstronnością. „Orkisz zawiera wszystkie podstawowe, niezbędne do życia składniki, których ciało ludzkie potrzebuje do zachowania zdrowia”-pisze dr W.Strehlow jeden z prekursorów stylu życia i leczenia wg. zasad podanych przez św.Hildegardę. Są to wysokowartościowe białka, węglowodany, składniki mineralne, witaminy i mikroelementy. W orkiszu znajduje się wiele czynników wspomagających układ odpornościowy. Orkisz cenny jest dla żołądka i jelit, ponieważ jest łatwo przyswajalny. Dzięki doskonałej rozpuszczalności w wodzie witalne składniki orkiszu są szybko i łatwo przekazywane całemu organizmowi. Wszystkie nasze komórki (nerwowe, kostne, mięśniowe,komórki narządów wewnętrznych) są optymalnie odżywione przez co maksymalnie wzmocnione do pełnej wydajności.  Czego chcieć więcej – szczególnie rankiem? Każdy wie, że śniadanie to podstawa!

Na drodze mojego przyswajania wiedzy hildegardowej posłużyło mi wiele książek. Wybrałam się też rekolekcje z postem i warsztatami ułożonymi według wiedzy św.Hildegardy. Codziennie rano jedliśmy ten sławny habermus:

Stylistyka tego dania jednak do mnie nie przemawia, więc go trochę podretuszowałam. Mój habermus wygląda tak:

Prawda, że bardziej apetycznie? Jest totalnie po mojemu zdrowo i ładnie 🙂 #bezpszenicy #bezmleka #bezcukru

Na końcu wpisu znajdziesz link do wydruku przepisu. Tu wymieniam składniki i wykonanie dania w Thermomix, który jest najświetniejszym pomocnikiem w przygotowaniu szybkiego, nieprzypalonego gotowanego śniadania bez stania przy nim i ręcznego mieszania.

Składniki na mój habermus (śniadanie orkiszowe dla 2-3 osób):

  • 40 g migdałów (ze skórką)
  • jabłko ok.50 g (bez gniazda ze skórką)
  • 30 g suszonych daktyli (ok.7 szt)
  • 50 g habermus (kaszy orkiszowej)
  • 2 szczypty galagntu (przyprawa hildegartowa TU LINK  )
  • 2 szczypty bertramu (info o tym dodatku jak wyżej)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 250 g wody
  • 1 łyżeczka babki płesznik do posypania
  • owoce świeże i suszone do przybrania

Wykonanie w Thermomix:

  • zmielić 40g migdałów przez 7 sekund, poz.10
  • dodać jabłko, daktyle – posiekać przez 7 sekund, poz.10
  • zgarnąć kopystką wszystko ze ścianek urządzenia miksującego
  • dodać 50 g kaszy habermus, przyprawy hildegardowe i wodę
  • gotować 6 minut; temp:100° C, poz.1
  • pozostawić habermus w naczyniu miksującym przez kilka minut (np.5)
  • przybrać habermus świeżymi i suszonymi owocami

Moja rodzina je takie śniadanie codziennie – zapewniam, że stopniowo stare złe nawyki da się zmienić, nawet u nastolatki 🙂

Habermus polecam szczególnie ♥♥

Mąkę orkiszową, habermus i przyprawy hildegardowe kupuję w certyfikowanych e-sklepach. Polecam ten, ponieważ ma świetną obsługę, duży i szybko dostępny asortyment oraz niski próg dla darmowej przesyłki: TU LINK

Wydruk w PDF do mojej książki kucharskiej TU POBIERZ

Zostaw komentarz

three × 2 =