Dieta wg. św.Hildegardy Kulinaria Warzywa

Fenkuł czyli koper włoski w zdrowej surówce

Fenkuł czyli koper włoski to niezbyt znane u nas warzywo.

Zgłębiając „jedzenie, które leczy ” kilka razy przygotowałam posiłki z kopru włoskiego. I nie trafiłam na coś co można by nazwać smacznym. Anyżkowy posmak tego warzywa zupełnie mi nie odpowiada. Dlatego ucieszyłam się, gdy moja klientka Ola powierzyła mi przepis na surówkę w roli głównej z koprem włoskim czyli fenkułem. Za jej zgodą przekazuję go dalej. Szkoda nie jeść tego cennego dla naszego zdrowia warzywa. Surówka jest przyjemnie chrupiąca i naprawdę smaczna. Polecam!

Koper włoski według św.Hildegardy „obojętnie jak jedzony sprawia, że człowiek jest wesoły i zadowolony, zapewnia mu piękną cerę, ładny zapach ciała i dobre trawienie”

Właściwości lecznicze fenkułu:

-działa łagodząco na dolegliwości przewodu pokarmowego

*eliminuje wzdęcia

*wspomaga trawienie

-działa przeciw pasożytniczo

-likwiduje brzydki zapach ciała i oddechu

-wzmacnia system odpornościowy

-wspomaga przy infekcjach (działa przeciwgorączkowo, napotnie i wykrztuśnie)

-wspomaga odchudzanie jest niskokaloryczny i zawiera dużo błonnika

Pyszny i zdrowy jest napój z ziaren kopru włoskiego w połączeniu z miętą i pokrzywą (gotować ok.15 min; słodzić miodem). Jak zostałam poczęstowana takim smacznym napojem nie mogłam odszyfrować jego składu. Trudno było domyśleć się, że koperek, który parzymy dla niemowlaków może być tak przyjemny w smaku w towarzystwie innych roślin.

Jak tego wszystkiego się naczytałam uparłam się na wprowadzenie kopru włoskiego czyli fenkułu do naszego menu. Jak na razie z kopru włoskiego smakuje mi tylko ta surówka.

Oto ten wspaniały przepis na surówkę z fenkułem:

Składniki na surówkę z kopru włoskiego:

  1. 2 bulwy kopru włoskiego
  2. pęczek rzodkiewki
  3. pęczek koperku
  4. 1 cytryna (skórka i sok)
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 3 szczypty pieprzu
  7. 1/3 filiżanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • bulwę kopru włoskiego pokroić w pióra

  • natrzeć  pokrojony koper solą i pozostawić, aż puści sok (tak jak się robi z kapustą)
  • skropić koper sokiem z cytryny
  • pokroić rzodkiewkę w plasterki
  • pokroić koperek
  • umytą i sparzona skórkę z cytryny zetrzeć na tarce

  • w oddzielnym naczyniu zrobić sos z oliwy, startej skórki z cytryny, pieprzu
  • dodać część koperku do sosu – wymieszać całość, aby składniki przeszły sobą

  • wylać sos na wszystkie pokrojone warzywa – wszystko dokładnie wymieszać

Link do przepisu pobrania przepisu TU -kolejna kartka do książki kucharskiej

Polecam na zdrowie, Alicja

 

 

Zostaw komentarz

seventeen − eleven =