Zapraszam do stołu

Dżemy! Nie mam czasu? – mam…Mam Thermomix :)

Każdego roku staram się zrobić trochę własnych dżemów owocowych, ponieważ domowe przetwory są bezcenne i warto znaleźć czas na ich wykonanie.

 

Niepowtarzalne w smaku , pełne zdrowia i posiadają 100% owoców w opakowaniu . Warto zorganizować takie zdrowe przetwory dla dzieci! Czasami po przeczytaniu drobnym drukiem pisanego opisu na etykiecie kupionego w sklepie dżemu dziwię się jak dziecko, że w dżemie owocowym jest tylko kilkanaście % danego owocu, a np.dżem brzoskwiniowy jest zrobiony z jabłek. Przetwory domowe przy wykorzystaniu Thermomix  (TM) to szybka i prosta praca .

Najwięcej czasu zajmuje oczyszczanie owoców. Dlatego zawsze organizuję sobie pomocników – dziś miałam dwóch. Jak owoce są gotowe do gotowania dalsza praca może być wykonywana w tzw. międzyczasie gdy jestem w kuchni np.szykuje się jakiś posiłek bez korzystania z TM.

Takie własnej produkcji dżemy są rewelacyjne m.in. do ciast. Kwaskowy dżem porzeczkowy lub wiśniowy niesamowicie komponuje się z ciastem biszkoptowym i bitą śmietaną tu link do przepisu na pyszny i efektowny tort:

 http://alicjakwkrainie.blogspot.com/2015/03/ciasto-w-zielone-paski-w-aranzacji.html

W każdej książce TM jest prosta instrukcja jak zrobić dżem. Najpierw rozdrabnia się owoce, później dodaje cukier i jakiś dżemix, gotuje się ok.15 min a następnie bezpośrednio z naczynia TM wylewa do słoików. Dodałabym tylko jedną informację przy nalewaniu gotującego dżemu z owoców do słoików trzeba je zahartować, aby nie pękły. Wlewam po troszku do każdego słoiczka, następnie dopełniam do połowy i na koniec dolewam pod zakrętkę.

 

Słoiki trzeba mocno zakręcić i odwrócić słoiczki dnem do góry pozostawiając je do ostygnięcia.

Postanowiłam pobawić się trochę i wydrukować własne etykiety. Wyglądają efektownie i w razie potrzeby będę miała gotowe drobne prezenty.

 

4 komentarze

  • Odpowiedz
    Qra Domowa
    31 lipca 2015 o godzinie 13:56

    Alu fajna maszyna…marzy mi sie po cichu…ale te etykiety na słoiczkach to już mistrzostwo:))))))))

    • Odpowiedz
      Lena
      20 sierpnia 2022 o godzinie 08:27

      Czy potem sloiki trzrba jeszcze zagotować czy już nadają się do spiżarni?

      • Odpowiedz
        Alicja Kalisiak
        5 września 2022 o godzinie 10:42

        Nie trzeba pasteryzować – do spiżarni odstawiamy 🙂

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    31 lipca 2015 o godzinie 14:03

    Dzięki ! Etykiety mała rzecz a ….. Bez maszyny już nie umiem funkcjonować. Pozdrawiam serdecznie

  • Zostaw komentarz