Kulinaria Warzywa

Dip jogurtowy z warzywami i ziołami

Podaję przepis na przepyszny dip na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem ziół i warzyw. Idealny do mięs i ryb z grilla , surowych warzyw oraz do ryb przygotowywanych na parze itp itd.
Dziś sam dip a wkrótce zestawy do których dip jest tylko dodatkiem. Od lat wykonuję ten sos – lubi go moja rodzina i przyjaciele a przepis na ten prosty dodatek wędruje ciągle dalej 🙂

 Składniki:

  • 4 ogórki konserwowe
  • 6 rzodkiewek
  • 1 jogurt grecki (duży)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy  TZATZIKI
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 pęczka koperku (czubata łyżka po pokrojeniu)
  • 2 łyżki majonezu

Wykonanie w TM:

  • pokrojone na pół rzodkiewki i ogórki siekam poz.6 przez 3 sekundy- przy pomocy łopatki zgarniam posiekane warzywa
  • dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek
  • wszystkie przyprawy: pieprz ziołowy,sól,TZATZIKI,oregano, zioła prowansalskie, pokrojony koperek oraz majonez i jogurt
  • mieszam wszystko przez ok.10 sekund poz.3

  • dobrze odstawić dip do lodówki na ok.30 min. Nie warto jednak przetrzymywać dipu zbyt długo ponieważ rzodkiewka na drugi dzień może zabarwić jogurt na czerwono.

do zdjęć wykorzystałam:

zastawa Pol-Szkło tu link do on-line sklepu
podkładka New York tu link sklepu e-obrus.pl
PDF przepis do pobrania: TU LINK

Zostaw komentarz

twelve + 6 =