Kulinaria Słodkości

Cytrynowiec i cytrynowe dodatki mojej kuchni

Cytrynowiec jest specjalnością mojego domu, a dodatki w kuchni to motyw cytryny- dziś będzie już wiosennie i wielkanocne. Tym wpisem zaczynam cykl o potrawach i ozdobach na wielkanocny stół. Dziś będzie bardzo tradycyjnie żółto i zielono.

Przepis dostosowałam oczywiście do Thermomix’a.
Składniki :
250 g cukru =150 g+100 g
5 jaj
1,5 cytryny
125 g masła
125 g margaryny np.Kasia
210 g mąki pszennej
15 g proszku do pieczenia (2 czubate łyżeczki )

Nie lubię myć i wycierać Thermomix – dlatego tak ustawiam pracę,żeby nie trzeba było tego robić w trakcie gotowania.
1.Ciasto cytrynowe zaczynam od mielenia cukru na puder – czas: 30 s obroty poz.10.

Widzisz „mgłę” po mieleniu cukru?

Puder przesypuję do 2 naczyń 150 g pójdzie do ciasta a 100 g do lukru.
2.Teraz czas na ubicie piany z 5 białek czas: 2,5 min , obroty poz.4 . Żółtka dzielę na 2 naczynia: 4 żółtka pójdą do ciasta a 1 do lukru.

Wyjmuję przy pomocy łopatki ubitą pianę do pomocniczej miski. Piana poczeka na koniec ukręcania ciasta.
3.Pora na na utarcie cytryny włącznie ze skórką. Cytrynę wcześniej myję letnią wodą, później sparzam wrzątkiem, następnie kroję ją w plastry, żeby łatwiej było wyjąć wszystkie pestki.

Jak nie miałam Thermomix’a to było najgorsze w tym przepisie „utrzeć cytrynę na tarce do ziemniaków”.Teraz mam komfort : wrzucam cytrynę (oczywiście bez wcześniejszego mycia urządzenia) do utarcia na 30 s poz.10 po tym czasie łopatką zgarniam rozbryzganą cytrynę z boków Thermomix i jeszcze raz włączam na 20 s poz.10.
4.Dodaję do utartej cytryny 4 żółtka i 150 g cukru pudru: czas 1 min.; temp. 37oC; obroty poz.5
5.Do masy dodaję masło i margarynę; 30 s poz.6
6.Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia ucieram ok.40s obroty 6
7.Zdejmuję urządzenie z silnika , dodaję ubitą wcześniej pianę z białek i łopatką mieszam z ciastem.

8.Teraz ciasto wylewam z Thermomix’a do formy. W okresie wielkanocnym zawsze piekę cytrynowiec jako babę. Polecam wygodne i praktyczne formy silikonowe.
9.Ciasto piekę 1 godz. temp. 175oC .

 

Ciasto po upieczeniu wyjmuję z formy na talerz, odwracam do góry dnem formy. Czekam, aż trochę ostygnie. Następna czynność to lukier.

Przepis na lukier cytrynowy do smarowania ciasta:
1.1 żółtko
2.1/2 soku z cytyny
3. 100 g cukru pudru
Thermomix ustawiam: czas 2 min. ; temp.37oC ; poz.4. Lukier musi być gęsty i lepki, jeżeli taki nie jest dodaję cukru pudru. Lukier nakładam bardzo praktycznym pędzlem z silikonowymi „włóknami”, który niekłopotliwie się myje.

Wielkanocny stół zawsze dekoruję wiecznie zielonym bukszpanem, który tworzy w naszym ogrodzie gęsty żywopłot.
zimowy żywopłot z bukszpanu
moja pomocnica w bukszpanie

Jeszcze fotka dodatków z motywem cytryny: chustecznik , poduszka na krzesło,ceramiczny pojemnik, który wykorzystuję na zbieranie zakrętek z plastikowych butelek. Trzeba je zbierać! Wiąże się to z akcją charytatywno – ekologiczną. Można w ten sposób pomóc m.in. w dofinansowaniu sprzętu do rehabilitacji .

Smacznego!
Do zdjęć wykorzystałam serwetki wielkanocne ze sklepu e-obrus.pl
 Serwetka jajo
 Serwetka zając z pisanką

  • Odpowiedz
    Anonimowy
    5 marca 2015 o godzinie 07:12

    …Ciasto jest genialne….na bank zrobię je na Święta 🙂 fajnie, że podałaś proporcje na mniejszą blachę 😉

  • Zostaw komentarz

    19 + 13 =