Kulinaria Słodkości Thermomix Wielkanoc Wypieki

Cytrynowe babeczki nie tylko na Wielkanoc.

Czy lubicie ciasto cytrynowe? Ja bardzo. Często korzystam z mojego rodzinnego przepisu na cytrynowiec. Pisałam o babie cytrynowej TU. Dziś będzie o babeczkach z cytrynowego ciasta.

Wymyśliłam dodatkową ozdobę babeczek w postaci drobnych ciasteczek z tego samego ciasta na patyczkach z formy silikonowej Tchibo :

 Tchibo

 

Zakupiłam wiosenne papilotki na babeczki żółte i zielone w kropeczki.

Po upieczeniu babeczki w papierowych osłonkach swobodnie wychodzą z formy

Wszystko obficie polukrowałam cytrynowym lukrem. I są kolorowe wiosenne babeczki. Idealne na Wielkanoc!

 

 

Składniki :

 

 

  • 250 g cukru =150 g+100 g
  • 5 jaj
  • 1,5 cytryny
  • 125 g masła
  • 125 g margaryny np.Kasia
  • 210 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (2 czubate łyżeczki )

 

 

 

Sposób wykonania:

1.Ciasto cytrynowe zaczynam od mielenia cukru na puder – czas: 30 s obroty poz.10.
Puder przesypuję do 2 naczyń 150 g pójdzie do ciasta a 100 g do lukru.
2.Teraz czas na ubicie piany z 5 białek czas: 2,5 min , obroty poz.4 . Żółtka dzielę na 2 naczynia: 4 żółtka pójdą do ciasta a 1 do lukru.

Wyjmuję przy pomocy łopatki ubitą pianę do pomocniczej miski. Piana poczeka na koniec ukręcania ciasta.

 

3.Pora na na utarcie cytryny włącznie ze skórką. Cytrynę wcześniej myję letnią wodą, później sparzam wrzątkiem, następnie kroję ją w plastry, żeby łatwiej było wyjąć wszystkie pestki.

Jak nie miałam Thermomix’a to było najgorsze w tym przepisie „utrzeć cytrynę na tarce do ziemniaków”.Teraz mam komfort : wrzucam cytrynę (oczywiście bez wcześniejszego mycia urządzenia) do utarcia na 30 s poz.10 po tym czasie łopatką zgarniam rozbryzganą cytrynę z boków Thermomix i jeszcze raz włączam na 20 s poz.10.

 

4.Dodaję do utartej cytryny 4 żółtka i 150 g cukru pudru: czas 1 min.; temp. 37oC; obroty poz.5
5.Do masy dodaję masło i margarynę; 30 s poz.6
6.Dosypuję mąkę i proszek do pieczenia ucieram ok.40s obroty 6
7.Zdejmuję urządzenie z silnika , dodaję ubitą wcześniej pianę z białek i łopatką mieszam z ciastem.
8.Teraz ciasto wylewam z Thermomix’a do formy. 
9.Babeczki piekę ok.1/2 godz. temp. 175oC ( każdy piekarnik może być inny-sprawdź przy pomocy patyczka czas pieczenia)

Przepis na lukier cytrynowy do smarowania babeczek:

1.1 żółtko
2.1/2 soku z cytyny
3. 100 g cukru pudru

Thermomix ustawiam: czas 2 min. ; temp.37oC ; poz.4. Lukier musi być gęsty i lepki, jeżeli taki nie jest dodaję cukru pudru. Lukier nakładam bardzo praktycznym pędzlem z silikonowymi „włóknami”, który niekłopotliwie się myje. Małe ciasteczka z formy zanurzyłam w lukrze.

 

Przepis w PDF TU

  • Odpowiedz
    Agata Murawska
    20 marca 2016 o godzinie 09:03

    Oj chyba muszę wypróbować, bo prezentują się wyśmienicie:)
    Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedz
    Alicja K w krainie..
    20 marca 2016 o godzinie 09:31

    Moje dzieci nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez Cytrynowca w formie tych babeczek lub baby lub po prostu ciasta. Forma nie jest ważna ważny jest smak 🙂 Wszystkiego dobrego Agato na święta!

  • Zostaw komentarz

    fifteen − two =