Kulinaria Słodkości Wielkanoc

Ciasto w zielone paski w aranżacji wielkanocnej

Efektowny tort
Ciasto w zielone paski – pionowe paski!

Tort zielono-czarny w paski. Chciałam uzyskać oryginalny efekt przez kolor i formę i oczywiście smak. Wszystko się udało i walory smakowe i wizualne.

Tort jest składnikiem ciasta biszkoptowego i bitej śmietany.
Składniki na biszkopt czarny:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • czarny barwnik spożywczy (ja użyłam żelowego )

Wykonanie w thermomix-ie

  • Ubić pianę z 5 białek: wlać białka do Thermomix’a z założonym motylkiem czas ubijania ok. 2,5 min poz.4 (odłożyć pianę do naczynia- dodamy ją na końcu)
  • następnie ubijając dalej dodawać kolejno 5 łyżek cukru
  • ucierając dodawać żółtka po jednym
  • ciągle bez wyłączania urządzenia dodać 5 łyżek mąki pszennej
  • i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dodać ubitą pianę – delikatnie wymieszać łopatką

Cały proces robienia biszkoptu przy pomocy motylka to 2,5 min na ubicie piany i ok. 3 min (poz.4) na dodanie kolejno żółtek, mąki i proszku. 

Ciasto wylałam do formy ( fi 24) uszczelnionej papierem do pieczenia.
Biszkopt piecze się przez ok.30-35 min w temp. 175o C. Odstawić do przestygnięcia.
Składniki na biszkopt zielony – porcja podwójna:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zielony barwnik spożywczy (ja użyłam żelowego w kolorze zieleń miętowa )

Ubicie piany z założonym motylkiem na noże – czas ok.3,5 min; poz.4 . Po ubiciu piany zdjęłam motylek kolejne składniki wrzucałam kolejno jak wyżej. Tym razem biszkopt trzeba upiec jak najcieniej na dwóch płaskich blaszkach. Czas pieczenia to ok.15 min; temp. 175 o C. 
Poncz do nasączenia biszkoptu zielonego i czarnego :

1/2 szkl przegotowanej wody, 2 łyżki cukru, 1/2 soku z cytryny (ja zamiast cytryny użyłam alkoholu -nalewki z pigwy) .
Po przestudzeniu pokroiłam zielony biszkopt na 5 cm paski, które nasączyłam ponczem przy pomocy silikonowego pędzla. Następnie bardzo grubo posmarowałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Dżemy latem błyskawicznie i bezproblemowo robię także w thermomix 🙂
 
 
Kolejny etap to zwijanie biszkoptu.
 
Czarny okrągły biszkopt przekroiłam na pół w połowie grubości. Można to zrobić grubą i mocna nicią lub ostrym długim nożem.
Robiłam rolowanie biszkoptu posmarowanego dżemem pierwszy raz – ta praca wymaga zręczności i równych pasków z biszkoptu. Skorzystałam też z wykałaczek, aby cała budowla się nie rozwinęła na łączeniu kolejnych pasków.
Bita śmietana w thermomixie:
  • 800 ml śmietany kremówki 30%
  • śmietan fix dr.oetker 4 szt
  • cukier wanilinowy 16g

Wykonanie :

Wlać zimną śmietanę (z lodówki) do naczynia, na noże założyć motylek. Ubijać śmietanę przez ok.1 min poz.4. Czas ubijania jest przybliżony trzeba uważać, aby nie ubić śmietany na masło. Pod koniec ubijania dosypałam żel fix-y.

Na czarny biszkopt idzie warstwa bitej śmietany. Na rozsmarowaną bita śmietanę ułożyłam zwinięty zielony biszkopt. Posmarowałam górę bitą śmietaną przykryłam to kolejnym czarnym okrągłym biszkoptem i zmów przykryłam bitą śmietaną tym razem korzystając z rogu do wyciskania kremu.
Wykorzystałam pozostały zielony barwnik do ugotowania skorupek po jajach.

Do zdjęć wykorzystałam serwetki i koszyczki ze sklepu internetowego e-obrus.pl
szklana patera polszklo.pl

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

twelve − 1 =