Kulinaria Słodkości

Bez glutenu bez laktozy i bez cukru – ciasto owocowe

bez glutenu bez laktozy

 

Ciasto owocowe bez glutenu bez laktozy i bez cukru to największe dla mnie wyzwanie kulinarne, które musiałam podjąć. Na urodziny mojej czteroletniej córeczki zaprosiłam dzieci z różnymi alergiami. Tort urodzinowy zrobił się prawdziwym wyzwaniem: musiał być bez glutenu, bez laktozy i bez cukru:)

Musiałam zrobić ciasto na próbę, ponieważ kompletnie nie znam tych tematów- na co dzień w moim domu nie ma potrzeby gotować, aż tak restrykcyjnie. Podjęłam wyzwanie – przepastny internet mi pomógł – wybrałam przepis na owocowy tort ze znanego mi już bloga kulinarnego (polecam) mojewypieki.com tu link. Musiałam w przepisie Beaty dodatkowo zamienić mąkę pszenną na bezglutenową i cukier na ksylitol. Wszystko wykonałam w thermomix-ie. Smak ciasta był zaskakująco dobry dla osób przyzwyczajonych do tradycyjnych smaków. Szczerze dodam, że nie sądziłam że można zrobić coś tak dobrego z dziwnych dla mnie zamienników. Wszystko udało mi się kupić w sklepie Piotr i Paweł

Składniki na ciasto:

  • 170g mąki bezglutenowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 120g ksylitolu 
  • 1/2 łyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 30g oleju rzepakowego (w przyszłości zamienię na kokosowy)
  • 1 szkl wody
  • 1/2 soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Składniki na krem:

  • 200g schłodzonej śmietanki kokosowej
  • 110g dżemu malinowego (własnej produkcji) – lepsze są owoce 
  • galaretka malinowa
  • 250ml wody do galaretki (1/2 z przepisu na opakowaniu)
Foto wykonanie:
 
Cytryna wcześniej umyta a następnie sparzona:
Ciasto przybrałam truskawkami , wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi
Najwięcej problemów miałam z kremem nie wiedziałam dokładnie kiedy śmietanka będzie ubita. Nie wyczułam też odpowiedniego momentu tężenia galaretki, dlatego musiałam ją zmiksować bo była już prawie zastygnięta. Efekt końcowy był jednak ok- w kremie widać było pojedyńcze kawałki galaretki.
Wykonanie ciasta:
  • 1 szkl wody
  • 1/2 soku z cytryny
  • skórka cytryny tarta
  • 1/2 łyżeczki sady oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g oleju rzepakowego 
  • 120g ksylitolu
  • 60g mąki ziemiaczanej
  • 170g mąki bezglutenowej
  • całość mieszałam poz.4 , 20 sekund
  • piekłam ok.50 min w 175 °C

 

 
Wykonanie kremu:
  • 200g schłodzonej śmietanki ubiłam w tm przy pomocy motylka poz.4 1 min
  • powoli dodawałam dżem malinowy do śmietanki 110g
  • dodałam też tężejącą galaretkę (wcześniej rozmieszaną w 250 ml wody)
 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

1 × three =