Kulinaria Słodkości Thermomix Wypieki

Beglutenowe brownie z batatów

Bezglutenowe brownie z batatów to ciasto czekoladowe, które powstało z potrzeby „czyszczenia” lodówki. Pozostałość po zakupach zdublowanych przez mamę i syna 🙂 Trochę poczytałam, trochę poimprowizowałam i na szczęście zapisałam składniki, których użyłam do testów ciasta z batatów. Sukcesywnie wykluczam pszenicę z naszego menu i wszystkim to wychodzi na zdrowie. Dlaczego pszenica jest niezdrowa pisałam TU. Czasami rodzina nie chce jeść moich „nowatorskich” dań, ale brownie z batatów zrobiło furorę. Nawet padło zdanie: „Wcale nie czuć, że zdrowe” – to super komplement. Dodatkowy atut to szybkość i łatwość wykonania. Polecam.

Sposób wykonania podaję na Thermomix, jak nie masz tego cudownego pomocnika koniecznie przerób przepis na swoje urządzenia i zrób to ciasto. Szkoda, żeby taki zdrowy, a jednocześnie smakowity zamiennik nie został wykorzystany.

Składniki:

  • 40 g wiórków kokosowych
  • duży batat ok.400 g
  • 120 g miodu (ja korzystam z delikatnego: akacjowy lub lipowy)
  • 30 g kakao
  • 110 g oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  • zmielić 40 g wiórków kokosowych na mąkę 30 s poz.10 (wysypać zmielony kokos do innego naczynia)
  • obrany batat pokroić na mniejsze kawałki

  • zetrzeć w thermomix batat przez ok. 15 s poz.10

  • dodać 120 g miodu
  • dodać 30 g kakao
  • dodać 110 g oleju kokosowego
  • wymieszać i rozgrzać składniki temp. 50°C ; 3,5 min; poz.2
  • dodać 2 jaja
  • dodać wcześniej zmielone wiórki kokosowe
  • dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej
  • wymieszać wszystkie składniki przez ok. 1,5 min poz.5
  • przełożyć ciasto do 10 sufleciarek

 

  • piec w temp. 180°C przez ok. 40 min

Mój syn (20 lat) dzięki diecie i ćwiczeniom pozbył się 30 kg w ciągu 1/2 roku. Bataty bardzo często gościły w jego menu jako frytki – oczywiście pieczone w piekarniku bez żadnego tłuszczu. Słodkie ziemniaki mają mnóstwo witamin i minerałów sporo błonnika – i oczywiście nie ma w nich glutenu!

Polecam bezglutenowe brownie z batatów zamiast tradycyjnego murzynka z mąki pszennej.

Kartka do książki kucharskiej TU LINK 

  • Odpowiedz
    kasia
    16 października 2018 o godzinie 00:47

    nie mam w posiadaniu sefleciarek, czy moge upiec to ciasto w blaszce, jesli tak to jak dlugi i w jakiej temp. oraz jakiej blaszce?

    • Odpowiedz
      Alicja K.
      16 października 2018 o godzinie 08:11

      Oczywiście blaszka też jest ok. W tej formie też piekłam to pyszne ciasto. Polecam

    Zostaw komentarz

    twelve + six =